În perioada iunie – septembrie 2014, Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Societatea de Asigurări Groupama desfăşoară la nivel naţional, Campania „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi”, campanie ce are drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor şi tâlhăriilor.
În data de 15 iulie, poliţiştii din cadrul IPJ Botoşani -Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţişti de proximitate din cadrul Poliţiei oraşului Flamînzi şi inspectori de asigurări din cadrul Groupama Asigurări Botoşani au desfăşurat o acţiune de prevenire a tâlhăriilor, furturilor din locuinţe şi furturilor din auto pe raza oraşului Flamînzi.
Astfel, poliţiştii au participat la o serie de întâlniri cu angajaţi ai unor societăţi comerciale locale, ocazie cu care aceştia au fost informaţi cu privire la modalităţile de evitare a victimizării în situaţiile menţionate. În cadrul acestor activităţi au fost distribuite materialele preventive realizate în cadr ul campaniei.
De asemenea, poliţiştii s-au deplasat în zona centrală a oraşului Flamînzi, unde cetăţenii au primit materiale informative referitoare la prevenirea furturilor din locuinţă şi din auto, precum şi a tâlhăriilor.
Pentru a reduce riscurile furturilor din locuinţe, poliţia vă recomandă: asiguraţi-vă uşa cu vizor, încuietori sigure şi nu lăsaţi cheia sub covoraşul de la uşă; nu faceţi publică plecarea dumneavoastră de acasă şi rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa; procedaţi la fel şi atunci când aceştia sunt plecaţi; nu lăsaţi bilete în uşă atunci când sunteţi plecaţi de acasă; rugaţi un vecin să ia eventualele facturi sau înştiinţări prinse în uşă; asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor; montaţi un interfon la intrarea în bloc; nu permiteţi copiilor să deschidă uşa persoanelor necunoscute chiar dacă afirmă faptul că sunt trimişi de dumneavoastră sau de rude, consecinţele pot fi foarte grave; în cazul în care la uşă se prezintă persoane care vând, cumpără diverse produse, evitaţi-le; în nici un caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.
În cazul în care aţi fost victima acestui gen de infracţiune nu ezitaţi să apelaţi la instituţia Poliţiei – număr gratuit pentru urgenţe 112