Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani au dispus trimiterea în judecată a celei mai mari firme de construcţii din Botoşani şi a unui salariat al societăţii după ce au trucat o licitaţie publică.
Este printre puţine cazuri în care o persoană juridică are calitatea de inculpat într-un dosar, fiind o prevedere relativ nouă în legislaţia românească. Este vorba despre societatea Victor Construct SRL şi de un fost şef birou licitaţii din cadrul firmei, Gheorghe Solcan, de 56 de ani.
Acuzaţiile procurorilor privesc fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, încadrarea fiind aceeaşi atât pentru firmă, cât şi pentru angajat. Iniţial, a fost începută urmărirea penală şi împotriva administratorului Victor Mihalachi, sub aceleaşi acuzaţii, însă procurorii au clasat cauza în privinţa acestuia, din lipsă de probe.
Potrivit rechizitoriului, Gheorghe Solcan a fost împuternicit să reprezinte societatea la o licitaţie organizată de Ministerul Justiţiei, în anul 2011, pentru construcţia Palatui de Justiţie din Iaşi. Printre condiţiile de participare la licitaţia se număra şi dovedirea derulării a cel puţin un contract similar în valoare de peste zece milioane de euro. În oferta societăţii Victor Construct SRL a fost depus un proces verbal de recepţie, din iulie 2009, a unor lucrări efectuate la Complexul Rezidenţial Green Hills din Piatra Neamţ. Valoarea din procesul verbal era de 11.357.000 de euro şi astfel firma îndeplinea condiţia cerută prin caietul de sarcini.
Ministerul Justiţiei a cerut o anchetă privind veridicitatea procesului verbal prezentat de firma botoşăneană. În urma verificărilor făcute, s-a descoperit la Primăria Piatra Neamţ, ai cărei reprezentanţi au semnat şi au participat la recepţia lucrărilor făcute de Victor Construct la complexul rezidenţial, că procesul verbal făcea referire de fapt la o recepţie parţială a lucrărilor, cu o valoare de 14.408,121 de lei, nu 11.357.000 de euro, așa cum reieșea din documentul cu care firma lui Victor Mihalachi a participat la licitație.
Astfel, s-a deschis un dosar penal, care s-a plimbat între Direcția Națională Anticorupție, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi ca în cele din urmă să ajungă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani.
Investitorul în complexul din Neamţ, firma PN Ehad Invest SRL Bucureşti a pus la dispoziţie autorităţilor toate plăţile către Victor Construct, care au fost făcute în etape şi s-a demonstrat că, până la finalul anului 2010, nu ajungeau la 10 milioane de euro.
De cealaltă parte, Gheorghe Solcan le-a explicat procurorilor că procesul verbal care a fost pus la dosar era de fapt un document de lucru, întocmit prin xeroxarea mai multor procese verbale ce trebuiau traduse în engleză şi dintr-o greşeală a ajuns în oferta depusă. El a justificat acest lucru prin volumul mare de lucru pe care îl avea la acea dată biroul licitaţii pe care îl conducea.
Procurorii au solicitat o expertiză, iar specialistul a concluzionat că documentul depus de societate prezenta elemente specifice unui document falsificat, fapt ce au făcut ca aceştia să fie de părere că justificarea reprezentanţilor firmei nu poate fi primită şi nu are nici un fundament logic şi practic.
„Este evident că suspectul nu se putea califica, la data depunerii ofertei, în procedura de admitere la licitaţie, prin prezentarea unui proces verbal de recepţie lucrări şi de aceea reprezentanţii acestei societăţi au recurs la această manoperă dolosivă de a plăsmui un înscris care să ateste o situaţie financiară favorabilă cerută în caietul de sarcini”, se arată în rechizitoriul prezentat instanţei.