Botoșaniul are primul centrul de incluziune socială adresat romilor, persoanelor cu dizabilități, dar și tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului. Acesta funcționează într-o clădire din strada Ion Pilat nr. 28 și își propune consilierea și orientare persoanelor considerate vulnerabile în vederea ocupării unui loc de muncă. Centrul va fi coordonat la nivelul județului prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani. În total, prin proiectul intitulat Acces Plus – pentru piață a muncii incluzivă- vor fi deschise cinci centre în țară, primul fiind inaugurat la Botoșani.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor UImane 2007-2013, în parteneriat cu mai multe instituții din țară și are o valoare de 9.228.460 lei din care valaorea asistenței financiare nerambursabile de 9.025.433 iar contribuția proprie de 203.026 lei.
Proiectul va fi implementat în toate județele implicate respectiv Botoșani, Suceava, Făgăraș și Alba Iulia pe o perioadă de 16 luni. Prin deschiderea acestor centre se urmărește oferirea de suport profesional în vederea integrării pe piața muncii a persoanelor vulnerabile, de regulă de etnie romă, cu dizabilitțăți sau tineri care părăsesc sistemul de protecție a copilului. Coordonatorii de proiect la nivelul județului Botoșani sunt directorul adjunct al DGASPC Botoșani, Alexandru Colbu și Lăcrămioara Radu, angajat în cadrul DGASPC Botoșani.