Flavia Prisacaru are 13 ani şi frecventează cursurile Şcolii Gimnaziale „Aristotel Crîşmaru” Drăguşeni. A fost unul dintre cei 60 de copii care au participat la cursurile Şcolii de vară din domeniul situaţiilor de urgenţă, susţinute de pompieri în zilele de 7 şi 8 iulie, la sediul Gărzii de Intervenţie Săveni.
S-a remarcat nu numai prin obţinerea celui mai bun punctaj de până acum la proba teoretică, dar şi prin compunerea celui mai frumos eseu „Viaţă de pompier”, în cadrul concursului de eseuri cu acelaşi titlu.
„Când sunt mici, mulţi copii îşi doresc să devină pompieri, fiind fascinaţi de uniformele şi echipamentele speciale ale acestora. În realitate, puţini dintre ei cunosc calităţile pe care ar trebui să le posede un om pentru a deveni pompier şi riscurile la care acesta se expune.
Pompierul este o persoană pe care te poţi baza atunci când au loc calamităţi naturale sau accidente nefericite provocate involuntar sau cu intenţie de către semenii noştri. Calităţile sale predominante sunt curajul şi inteligenţa. Curajul îl ajută să înfrunte flăcările unui incendiu sau apele învolburate ale unei inundaţii, iar inteligenţa îl determină să gândească strategic şi eficient orice operaţiune de salvare, pentru a evita pierderile de vieţi omeneşti şi a reduce pagubele materiale. Stăpânirea de sine îl ajută să facă faţă situaţiilor stresante şi riscante cu care se confruntă în fiecarte misiune pe care o desfăşoară.
Pompierul este un om foarte sufletist. Acesta îşi riscă deseori viaţa pentru semenii lui sau chiar pentru proprii colegi. Astfel de situaţii sunt nenumărate şi admirabile. Exemple de eroism sunt cele ale pompierilor botoşăneni, Marius Loghin, Constantin Patache şi Adrian Ciobanu, care au murit la datorie.
Meseria de pompier nu este una deloc uşoară. Ea se desfăşoară într-un ritm alert, este riscantă şi imprevizibilă, pentru că niciodată nu pot şti ce îi aşteaptă atunci când pleacă într-o misiune. Ei sunt mereu pregătiţi psihic şi fizic pentru orice situaţie. Programul de muncă este foarte încărcat, de aceea pompierii sunt oameni activi şi muncitori.
În această meserie, munca în echipă este foarte importantă. Fără ea, pompierii nu ar putea salva într-un mod eficient viaţa persoanelor aflate în pericol. Pentru salvatori, cât şi pentru victime, o secundă poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, de aceea pompierii sunt foarte punctuali.
Misiunile acestor oameni deosebiţi sunt dificile, deoarece toate sunt diferite, imprevizibile şi riscante. Astfel, pompierii sunt implicaţi în orice fel de situaţie de intervenţie urgentă, de la salvarea unui om dintre fiarele unei maşini, până la dezactivarea unei muniţii.
Un exemplu grăitor este cel din vara anului 2008, când rolul pompierilor a fost vital în inundaţiile provocate de râul Prut, în localitatea Rădăuţi Prut din judeţul Botoşani.
Echipamentele speciale folosite cu îndemânare de către pompieri în situaţiile de criză contribuie la reuşita operaţiunii.
Pompierul împărtăşeşte mereu din experienţa sa, sfătuindu-i pe copii, dar şi pe adulţi, cum să aibă grijă de viaţa lor în situaţii de criză, cum să reacţioneze în caz de incendiu, inundaţie sau cutremur, dar şi cum să le prevină”.
Astfel de opinii dau certitudinea că activităţile de informare preventivă derulate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în unităţile de învăţământ din judeţ şi-au atins scopul, acela de a promova în rândul tinerei generaţii, cu precădere în rândul elevilor, profesia şi misiunea pompierului şi de a-i învăţa cum să-şi protejeze viaţa, dar şi cum să-şi ajute semenii aflaţi în situaţii limită.
Pe 10 şi 11 iulie 2014, pompierii vor ţine cursuri în cadrul şcolii de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă cu alţi 60 de elevi, la Detaşamentul de Pompieri Dorohoi.