Botoșănenii au reînvățat drumul spre Bibliotecă. Că o fac pentru studiu, pentru lectura de plăcere, cert este faptul că numărul permiselor eliberate de Biblioteca Județeană Mihai Eminescu este tot mai mare.
Anul acesta, potrivit bibliotecarului Sabin Pârvan, au fost eliberate nu mai puțin de 1020 de permise, perioadele de vârf fiind, e drept, la început de an, lunile ianuarie, februarie, martie, când activitatea școlară este intensă, sau în luna iunie când se încheie anul școlar, iar elevii au nevoie de Bibliotecă pentru lecturile de vacanță.
În momentul de față, Biblioteca Județeană Mihai Eminescun beneficiază de un număr de 24.000 de utilizatori activi pentru că evidența este foarte strictă.
„Pentru noi contează și permisele noi, dar și cele pentru reavizare, pentru că avem o cifră frumoasă a utilizatorilor și mă interesează să știu dacă tot vine să-și reavizeze permisul, să fie și activ. Numărul de permise noi de la începutul anului este de circa 1000”, a spus Sabin Pârvan.
Pentru eliberarea unui permis la Bibliotecă, copiii care au sub 14 ani trebuie să aducă o copie de pe buletinul unuia dintre părinți și una de pe certificatul de naștere. Copiii care au peste 14 ani pot obține permis doar cu buletinul personal.
Trebuie precizat că numărul permiselor eliberate crește în perioada verii și datorită programului Bibliovacanța pentru că fiecare cursant înscris are obligația de a -și face permis la Biblioteca. Vara aceasta, până acum, sunt înscriși aproape 800 de copii și tineri la cursurile oferite de programul estival la Bibliotecii.
La sala de lectură a Bibliotecii zilnic vin cel puțin 50 de botoșăneni pentru a studia, cei mai mulți pentru examenele care îi așteaptă, fie că vorbim despre bacalaureat, admiterea la facultate sau diferite specializări. De asemenea, circa 70 de botoșăneni vin zilnic la sala de lectură pentru informarea online pe care de asemenea o oferă Biblioteca. „Foarte mulți botoșăneni vin la Bibliotecă pentru studiu și sunt din rîndul elevilor mai ales, conștientizează că fără studiu, nu reușesc. Avem însă și utilizatori seniori care se informează în legătură cu legislația, presă, pe diferite specializări, o fac și în format clasic, și online”, a spus Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Mihai Eminescu.