Ridicarea barierelor în comerţul internaţional înseamnă că în faţa Ucrainei se deschide o piaţă enormă, iar experienţele anterioare au arătat că primele schimburi comerciale care vor creşte vor fi cele cu ţările apropiate geografic.
În această poziţie România este printre primele pe lista de destinaţii pentru produsele ucrainene.
În comerţul internaţional pe axa România-Ucraina se pleacă de la schimburi comerciale de 900 milioane de euro şi de la un excedent al României de 500 milioane de euro.
„Nu mă tem în niciun fel de liberalizarea comerţului cu Ucraina, ba dimpotrivă, chiar vrem să colaborăm cu ei şi să cumpărăm materii prime de la ei şi chiar să facem exporturi. Am fost acum câţiva ani la Kiev la un târg şi am realizat că în ultimii ani noi am reuşit să ne dezvoltăm mult mai accelerat decât ei“, spune Iulian Căzăcuţ, proprietarul Doly-Com, procesator de carne din Botoşani care operează la câţiva zeci de kilometri de graniţa cu Ucraina.
Acordul dintre UE şi Ucraina ridică taxele şi tarifele pentru 98% din valoarea comerţului dintre cele două entităţi însă anumite produse vor intra într-un calendar de liberalizare care se va întinde în unele cazuri şi pe următorii zece ani.
Ucraina va avea totuşi acces în UE cu produse agricole, un segment în care este o adevărată forţă în regiune, precum cerealele, carnea de porc, de vită sau de pui. Primele estimări arată că firmele din agricultura ucrainiană vor câştiga 380 milioane de euro din ridicarea taxelor de export.
Sursa: Zf.ro
Nu-l mai satura ‘mnezau…