Amendă record pentru fostul şef al Agriculturii

Societatea agricolă a lui Mihai Pavel, fostul director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), a fost amendată in urmă cu citeva zile cu 80.000 lei de comisarii de mediu. Sancţiunea, una dintre cele mai mari aplicate in judeţ, a fost dată pentru incendierea unei mirişti şi neinregistrarea la Registrul comerţului a activităţii de cultivare a cerealelor păioase.

Mihai Pavel intenţionează să conteste amenda. "Dacă unui om ii arde casa inseamnă că a incendiat-o el? Sunt sigur că a fost un incident. In apropierea terenului meu e un depozit de deşeuri şi mereu este foc. Acolo ar trebui cei de la Mediu să verifice", declară Pavel. Acesta adaugă că in momentul izbucnirii incendiului se afla in oraş, unde dusese un utilaj agricol la reparat şi că oricum nu putea dispune arderea miriştii din moment ce nu era recoltat tot griul. "Un prieten mi-a spus că in Europa se ard mirişti de n-ai aer, dar noi vrem să fim mai europeni decit europenii. Mi s-a mai reproşat că nu mi-am pus paznic şi că societatea nu are inregistrată cultivarea plantelor, dar activitatea principală e morărit panificaţie, iar cea secundară e cultivarea plantelor", mai susţine acesta.

Pe 4 august, aproximativ 25 de hectare de mirişte aparţinind lui Mihai Pavel au ars in zona Cătămărăşti Deal. Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) s-au luptat cu flăcările patru ore.

Dacă se demonstrează că focul a fost aprins intenţionat, Mihai Pavel ar putea pierde şi subvenţiile agricole pe 2008. Tot pentru incendierea miriştilor o societate din Dorohoi a fost amendată cu 50.000 lei, iar un localnic din Drăguşeni cu 6.000 de lei. Potrivit legii, deţinătorii de terenuri agricole pot arde miriştile doar cu acordul Direcţiei Agricole, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi ISU, in caz contrar riscind amenzi intre 50.000 şi 100.000 lei.

Mandat marcat de scandaluri

Amenda de 80.000 lei nu este singura problemă a fostului director al DADR. Mihai Pavel este cercetat penal de procurorii anticorupţie in legătură cu subvenţiile pe care acesta şi le-a acordat in 2005 şi 2006. In timpul mandatului Mihai Pavel a fost chemat de trei ori in faţa Comisiei de Disciplină de la Ministerul Agriculturii pe motiv că l-ar fi concediat ilegal pe fostul director SAPARD, şi-ar fi acordat singur subvenţiile şi ar fi incasat un premiu de 6.900 de lei pentru merite deosebite, deşi a fost sancţionat. Mihai Pavel a fost reclamat şi pentru incompatibilitate, semnătura sa apărind pe mai multe documente ale societăţii Pag Junior, a fiului său, care a beneficiat intr-un dosar dubios de o despăgubire de la stat pentru culturi calamitate.