Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informeaza rentierii agricoli că s-a efectuat plata primei tranșe din renta viageră aferentă anului 2013, pentru beneficiarii care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 1 – 31 martie 2014 și au avut deschise conturi bancare.De mentionat ca nu toți rentierii au conturi bancare, așa că nu toți din cei ce si-au vizat carnetele in aceasta perioada își vor primi renta. Urmează ca în perioada următoare să își primească banii și restul de rentieri.
De la începutul campaniei de vizare a carnetelor, respectiv de la 1 martie, și până în prezent, 2153 de rentieri și-au vizat carnetele. Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul (se aplică persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier până la 31 decembrie 2009, inclusiv).
Pentru a intra în posesia rentei cuvenite, începând cu 1 martie până la 31 august a fiecărui an, rentierii trebuie să se prezinte personal ori prin mandatar la oricare centru judeţean al APIA, în vederea solicitării vizei anuale a carnetelor de rentier agricol, în baza cărora se va plăti renta viageră agricolă. Valoarea rentei viagere agricole este de 100 de euro/an (echivalentul în lei) pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat sau pentru care s-a încheiat acord cu investitorul şi echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafeţele mai mici de un hectar, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.
Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR din anul pentru care aceasta se datorează. Plata se efectuează prin mandat poştal, virament bancar sau orice modalitate prevăzută de lege. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor.