Disperarea după un loc de muncă îi face pe cei mai mulți dintre botoșăneni să uite că au terminat o facultate care să le dea posibilitatea ocupării unui loc de muncă destinat persoanelor cu studii superioare. Se întâmplă la majoritatea instituțiilor botoșănene ca persoane cu studii superioare să ocupe posturi adresate de regulă persoanelor cu studii medii asta chiar dacă și-au tocit coatele, patru sau cinci ani, pe băncile facultăților.
Este și cazul unei angajate de la Muzeul de Etnografie din Botoșani, care deși este absolventă a Facultății de Istorie și ar putea ocupa funcția de muzeograf, ceea ce i-ar aduce un salariu mai bun, a acceptat, în lipsa acestei slujbe, postul de gestionar custode. Asta înseamnă că responsabilitățile sunt destul de reduse în raport cu pregătirea din facultate.
Potrivit directorului Muzeului Județean Botoșani, Lucica Pârvan, aceasta se ocupă de ghidajul și supravegherea vizitatorilor, de vînzarea de bilete la muzeu și îngrijirea patrimoniului muzeal. „A fost alegerea ei, și-a dorit să se încadreze pe acest post. Este într-adevăr absilventă a Facultății de Istorie, dar căuta o posibilitate de a se încadra undeva. A încercat în învățământ, nu a reușit și a venit la muzeu”, a spus Lucica Pârvan.
La ora actuală, potrivit datelor furnizate de AJOFM Botoșani, procentul persoanelor cu studii superioare aflate în căutarea unui loc de muncă este de aproape 6 la sută, adică circa 500 de persoane.
În prezent, Muzeul Județean Botoșani este descoperit în privința încadrărilor de personal la Muzeul Științele Naturii din Dorohoi unde ar fi nevoie de un îngrijitor. Conducerea instituției nu poate să facă angajări întrucât postul a dispărut odată cu noua legislație, astfel că apelat la o soluție care să-i scoată din dificultate. „Suntem descoperiți cu postul de îngrijitor la Muzeul Științele Naturii, pentru că postul a dispărut odată cu legislația nouă. Avem însă un angajat care, pe bază de contract, vine și face curățenie acolo”, a spus Lucica Pârvan.