Sezonul cald începe să se simtă și în solicitările botoșănenilor pentru bilete în stațiunile de odihnă de pe litoral.
Casa Județeană de Pensii Botoșani a înregistrat în ultima luna 346 de bilete și, dacă până acum, anul acesta, solicitările botoșănenilor erau pentru stațiuni de tratament, luna aceasta, a crescut și numărul celor pentru litoralul românesc.
Potrivit directorul Casei Județene de Pensii Botoșani, Marius Budăi, cele mai multe solicitări sunt în continuare pentru stațiunile de tratament, mai ales cele apropiate de casă și provenite din rândul pensionarilor, dar s-au înregistrat deja și primele plecări pe litoral.
„Au început solicitările pentru biletele către stațiunile de la mare pentru că e sezonul. În genere, pensionarii preferă stațiunile mai aproape de casă, dar sunt și salariați care au anumite probleme de sănătate și vor să meargă în stațiuni de tratament”, a spus Marius Budăi.
Cele mai solicitate stațiuni, în afară de cele de pe litoral, sunt cele de la Vatra Dornei, din județul Suceava. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii, beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii, cele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale și care au domiciliul sau reşedinţa în România.
Biletele de tratament balnear se pot acorda numai în limita numărului locurilor la tratament balnear finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin hotărâre a Guvernului. Biletele de tratament balnear se acorda în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear în funcţie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare.
Unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. Biletele de tratament balnear pentru pensionari se acordă, cu suportarea unei contribuţii individuale.
Şi salariaţii au dreptul să solicite bilete de tratament. În cazul lor, se are în vedere dacă au mai beneficiat de astfel de bilete în ultimii doi ani, precum şi de nivelul câştigului salarial brut care constituie bază de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale.
Contribuţia suportată de un salariat în cazul obţinerii unui bilet de tratament balnear diferă, în funcţie de situaţie. Astfel, va plăti jumătate din preţul biletului, salariatul al cărui câştig salarial brut este mai mic decât salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Preţul întreg al biletului va fi plătit în situaţia în care nivelul câştigului salarial brut este mai mare decât salariul mediu brut pe economie.