Pagubele inundatiilor din judet depasesc 45 de milioane de euro

Pagubele produse de calamităţile naturale inregistrate in luna iulie in mai multe localităţi din judeţul Botoşani se cifrează la 159,4 milioane de lei, se arată intr-un raport intocmit de Prefectură şi inaintat Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

Ploile torenţiale şi viiturile au creat cele mai mari pagube la poduri şi podeţe, drumuri judeţene şi reţele de canalizare. Raportul indică faptul că au fost distruse 34 de poduri şi 154 de podeţe, pentru reconstrucţia cărora ar fi necesare 66 milioane de lei şi, respectiv, 7,7 milioane de lei. Apele au distrus şi 27,5 km de drumuri judeţene şi 8,3 km de drumuri naţionale, a căror valoare se ridică la 4,3 milioane de lei.

De asemenea, au fost distruşi de apă 4 kilometri de reţea de canalizare, pagubele fiind estimate la 2,3 milioane de lei. Valoarea totală a pierderilor inregistrate in infrastructură este de 115,6 milioane de lei.

La acestea se adaugă pagubele produse la cele 317 locuinţe afectate de inundaţii. Sumele necesare refacerii totale a 197 de case şi reparaţiei altor 120 se ridică la 11,5 milioane de lei. Printre obiectivele care au fost distruse parţial se află şi 17 şcoli, o grădiniţă şi patru biserici.

Fenomenele naturale au afectat şi 7.200 de hectare de terenuri agricole, dintre care 5.127 hectare de culturi şi 2.073 hectare de fineţe şi păşune