De Ziua Drapelului, elevii de la Liceul Tehnologic ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt’’ din comuna Vorona s-au întâlnit la școală deși sunt de aproape o săptămână în vacanță pentru a marca această zi importantă.
Au lăsat de o parte rețele de socializare, jocuri pe calculator, televizor și s-au adunat la școală pentru a arăta lumii cât sunt de patrioți. Elevii s-au întrunit sub îndrumarea documentaristului Mariana Tăranu și a profesorului de istorie Violeta Cîrneală, cu scopul de a sărbători această zi. Actiunea a fost sustinuta de Centrul Europe Direct și în cadrul ei a fost organizată o expoziție intitulată ,, Uniţi sub tricolor’’ pentru care elevii s-au pregătit încă din timpul anului şcolar, când au realizat diverse cocarde, desene, colaje, hărţi, flori utilizând culorile tricolorului românesc.
De asemenea, în cadrul activităţii au prezentat ,,Legenda tricolorului’’ scrisă de Andrei Ciurunga. Programul artistic a cuprins și un recital de poezie dedicat acestei zile precum și intonarea unor cântece patriotice şi bineînțeles a Imnului Naţional.
„Astăzi, în Romania anului 2014, parte a Uniunii Europene, elevii şcolii noastre nu au uitat de un asemenea eveniment, ei fiind receptivi la tot ceea ce înseamnă simboluri si valori naţionale , tradiţii şi valori culturale, iar în educaţia lor prezentul este trăit şi simtit prin trecutul istoric al neamului nostru”, a spus organizatorul acțiunii Violeta Cîrneală.
26 iunie este Ziua Drapelului Naţional al României, prilej cu care în toată ţara sunt organizate ceremonii militar-religioase. Tricolorul este un simbol mai vechi decât Marea Unire, iar istoria lui începe încă din timpul lui Mihai Viteazul, când pe diplomele emise în timpul său culorile de pe drapel aveau rmătoarele semnificaţii : galbenul la lance reprezenta Ţara Românească, roşu la mijloc reprezenta Modova, iar în partea inferioară albastru reprezenta Transilvania. Este de remarcat prezenţa celor trei culori în canafii şi pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificaţia: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogorului) şi Frăţie (roşul sângelui).