Conform declaraţiilor de avere depuse de consilierii locali ai municipiului Botoşani, noul legislativ este, in majoritate, unul instărit. Provenind din sfera oamenilor de afaceri sau deţinind funcţii şi meserii bine retribuite, consilierii locali se pot lăuda, cu citeva excepţii, că şi-au pus la punct necesarul pentru un trai peste medie. Cei mai mulţi consilieri cu declaraţiile de avere innegrite de inscrisuri sunt democrat-liberali, urmaţi foarte aproape de social-democraţi.
Astfel, Lidia Bucşinescu, director economic la CEC Bank, a trecut in declaraţie 27 de hectare de teren in comunele Zăiceşti, Havirna şi Gorbăneşti, 4.800 de metri pătraţi in Botoşani, două case, o cameră cămin, două spaţii comerciale şi un autoturism Mitsubishi. Viceprimarul Florin Ghiorghiţă are, conform declaraţiei, 900 de metri pătraţi in intravilanul Botoşaniului, un apartament, o casă şi un spaţiu comercial. Vicele are un venit anual impresionant, de peste 100.000 de lei, dar şi cele mai mari datorii, in valoare de 83.000 de Euro.
Daniel Humelnicu, de profesie avocat şi cu soţia de profesie notar public, se poate lăuda cu 5.000 de metri pătraţi de teren agricol, 53.544 de metri pătraţi de teren intravilan la Agafton, un apartament, o casă de vacanţă la Agafton şi conturi de 250.000 de lei şi 1.300 de Euro.
Pietraru Florentin din PSD, a trecut in declaraţie 17.800 de metri pătraţi de teren la Curteşti, un apartament, o casă de vacanţă, un autoturism Matiz, o autoutilitară Dacia, un depozit bancar de 30.000 de lei şi un venit anual de 64.000 de lei.
De la PNL cel mai instărit este George Cristian Ostafie, cu 1.500 de metri pătraţi de teren agricol la Curteşti, un apartament, un spaţiu comercial, un Opel, obiecte de colecţie in valoare de 5.000 de Euro şi, in premieră pentru declaraţiile de avere, imprumuturi către o persoană fizică şi o societate comercială in valoare de 50.000 de Euro şi 80.000 de lei.
Consilieri din clasa de mijloc sunt Ana Bărculeţ, de la PSD, cu 6.200 de metri pătraţi in Cătămărăşti Vale, un apartament şi un autoturism Peugeot, fostul primar Florin Egner, actualmente consilier PNG-CD, cu 4 hectare de teren la Stăuceni, un apartament şi acţiuni in valoare de 8.700 de lei, şi democrat-liberalul Ovidiu Luca, acesta declarind că posedă 1.200 de metri pătraţi de teren intravilan la Botoşani, un apartament şi două autoturisme marca Volkswagen şi Renault. Tot aici poate fi incadrat consilierul PSD Gheorghe Vizdoagă, cu 7.700 de metri pătraţi de teren agricol, un apartament, un Ford Focus şi conturi – plasamente in valoare de 76.000 de lei, dar şi viceprimarul Cătălin Alexa, cu 71.000 de metri pătraţi la Scheia, două apartamente in Botoşani, şi două autoturisme, Dacia şi Renault.
Liberalul Petre Tupiluşi are 0,5 hectare in comuna Mihai Eminescu, un apartament şi un Mercedes.
Consilierii care, cel puţin in declaraţii, sunt deficitari la cel puţin un capitol al averii lor, sunt Carmen Bălăucă, democrat-liberala declarind doar un venit anual de 19.500 de lei, Costin Volinaşi, care are doar indemnizaţiile anuale de 45.000 de lei, Lucel Butnariuc, tot din PD-L avind doar un apartament, Vasile Ivănescu cu un apartament şi depozite bancare de 28.000 de lei şi 7.000 de Euro, dar şi Aristotel Samoilă, cu un apartament şi un Mitsubishi. Tot aici, Miluţă Timofti de la PSD deţine doar o casă de locuit şi un autoturism Dacia.
Cel mai sărac consilier este şi cel mai tinăr, democrat-liberalul Mihai Vieriu avind declaraţia de avere anulată in totalitate, singurul inscris fiind indemnizaţia de creştere a copilului incasată de soţie.
Patru consilieri nu şi-au declarat averile
Patru dintre noii consilieri nu şi-au depus declaraţiile de avere, deşi obligaţia este prevăzută de lege. Este vorba despre Mircea Aionesei şi Constantin Bidaşcă de la PD-L, Gabriel Cirlan de la PNL şi Simion Drelciuc de la PSD. După depunerea tuturor documentelor, topul celor mai bogaţi consilieri s-ar putea modifica, in premieră intrind in CL in acest an membrul uneia dintre cele mai instărite familii din Botoşani, in persoana lui Constantin Bidaşcă.