Pompierii lucreaza 24 de ore din 24 la Radauti Prut

După ce au infruntat apele involburate ale riului Prutului pentru salvarea şi evacuarea persoanelor, animalelor şi bunurilor din localităţile Baranca şi Rădăuţi Prut, pompierii botoşăneni continuă misiunile umanitare. Zilnic, pompierii sunt prezenţi in zonele calamitate pentru a-i ajuta pe sinistraţi să reducă efectele inundaţiilor.

Vineri, 1 august 2008, pompierii au acţionat la Rădăuţi Prut pentru evacuarea şi transportul bunurilor din locuinţele care au rămas in picioare, pentru dezafectarea şi recuperarea materialelor de construcţii din 15 locuinţe şi anexe afectate, asanarea apei din 28 de fintini şi 21 de pivniţe, evacuarea apei de pe 1,5 ha teren intravilan şi curţi cu motopompa NOVUS şi executarea unui canal pe o lungime de 200 de metri prin care s-a evacuat apa de pe 1 hectar de teren intravilan şi curţi. In paralel cu acţiunile de reabilitare a zonelor afectate de inundaţii pompierii au distribuit hrană persoanelor sinistrate.

In localitatea Baranca, pompieri au scos milul din case şi gospodării precum şi apa care băltea in curţi şi grădini. O parte dintre ei i-au ajutat pe localnici să-şi scoată bunurile din case. Totodată au fost asanate cele 150 de fintini inundate şi au fost dezafectate şi recuperate bunuri materiale de construcţie din 2 locuinţe şi anexe afectate. Cu toate că sunt preocupaţi să-i ajute pe oameni să se intoarcă cit mai curind acasă, pompierii nu au uitat de persoanele din cele două tabere de sinistraţi şi au ajutat la distribuirea hranei, apei şi a ajutoarelor donate de diferiţi sponsori.A?A?

Persoane salvate de pompieri

Prezente la datorie ca de fiecare data, serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au acţionat cu tenacitate, infruntind ploaia, valurile tulburi, şuvoaiele, pericolul de inec, de imbolnăvire şi accidentare.

Mobilizarea tuturor forţelor implicate in prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă atit la nivel local cit şi judeţean a făcut ca in situaţia prezentată să nu fie inregistrate victime in rindul oamenilor.

Pe 24 iulie 2008, echipajul format din plt.maj. Constantin Patache, sg.maj., Leonard Orăşanu, sg. maj., Daniel Surugiu, sg.maj, George Burlacu, care au fost trimişi in sprijinul pompierilor de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au salvat un tinăr de 18 ani surprins de viitură intr-o balastieră la Capu Codrului.

Pe 27 iulie 2008 echipajul format din cpt. Narcis Jachel, sg.maj. Robert Antoci, sg.maj, Andrei Ferariu, sg.maj.Silviu Pascaru, sg.maj., Ionuţ Honciuc, sg.maj. Gabriel Giurgiu şi sg.maj. Ovidiu Ciniparu, au acţionat pentru salvarea a trei persoane (2 femei şi un bărbat) din Rădăuţi Prut de sub casa prăbuşită pe jumătate. La citeva secundeA? casa a cedat.

In ziua de 28 iulie 2008, in jurul orei 16.00, in timpul unei patrulări cu barca in zona de centru a satului Rădăuţi Prut a fost identificată o persoană pe o saltea pneumatică, blocată din cauza viiturii şi a curentului intr-un grup de copaci, aflindu-se in această situaţie de cca. 4 ore. Mihai P., de 47 ani, a fost salvat de echipajul condus de cpt. Ştefan Uşurelu A?şi transportat in tabăra de sinistraţi in condiţii de maximă siguranţă.

In timpul acţiunii de evacuare a persoanelor din satul Rădăuţi Prut au fost salvate peste 40 de persoane in pericol de a fi luate de viitură.

Chiar dacă s-au luptat cu stihiile naturii pompierii botoşăneni au dovedit incă odată că au capacitatea de a se mobiliza rapid pentru a-şi ajuta semenii aflaţi la necaz, de a rezista la efort fizic şi psihic prelungit. Cu toate că atit evacuarea din calea apelor cit şi acţiunile de inlăturare a pericolului i-a emoţionat aceştia au rămas stăpini pe situaţie, hotăriţi să-şi ducă misiunea pină la capăt.

Atit in localitatea Baranca cit şi in satul Rădăuţi Prut au fost organizate tabere de sinistraţi intr-un timp foarte scurt. Cu sprijinul pompierilor li s-au asigurat sinistraţilor hrana, apa potabilă şi menajeră, imbrăcămintea, incălţămintea, obiectele de igienă personală precum şi locurile de cazare. Iniţial, la Rădăuţi Prut tabăra de sinistraţi a fost organizată in incinta fostului SMA din localitate insă de două zile oamenii rămaşi fără locuinţe au fost mutaţi intr-o nouă locaţie, respectiv in incinta şcolii din localitate, unde condiţiile de cazare şi masă sunt evident imbunătăţite.

Incepind de astăzi o parte dintre sinistraţii din satul Rădăuţi Prut se vor putea muta in cele 15 module de locuit puse la dispoziţie de autorităţile din judeţele Buzău şi Vrancea.

La acţiunile de evacuare a sinistraţilor, bunurilor materiale şi animalelor precum şi alte intervenţii la situaţii de urgenţă apărute pe teritoriul judeţului Botoşani au participat zilnic 297 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a??Nicolae Iorgaa?? al Judeţului Botoşani. De la instalarea stării de urgenţă a fost folosită toată tehnica de intervenţie din dotarea inspectoratului, atit pentru acţiunile din teren cit şi pentru asigurarea logistică a intervenţiilor.

Pe lingă acţiunile de salvare, evacuare şi de reabilitare a zonelor afectate de inundaţii personalul inspectoratului a asigurat şi intervenţiile la alte situaţii de urgenţă apărute pe teritoriul judeţului Botoşani. In perioada 24 a?" 31 iulie au avut loc 7 incendii, 1 asanare muniţie rămasă neexplodată, inlăturarea pericolului de incendiu după producerea unui accident rutier, salvarea unei pisici rămasă blocată intr-un tub metalic, degajarea unui copac doborit de vint pe DN 29 B, deblocarea unei uşi metalice de la un apartament in interiorul căruia a fost descoperit cadavrul proprietarului precum şi inlăturarea efectelor produse de precipitaţiile abundente inregistrate in alte 30 localităţi din judeţ.

O analiză arată că in perioada critică a inundaţiilor personalul inspectoratului a lucrat continuu neţinind cont de numărul de ore de cind sunt in misiune, aceştia au muncit chiar şi 72 de ore. In sprijinul pompierilor botoşăneni au venit 31 de pompieri de la Vrancea, 2 de la Vaslui. ISU Galaţi a pus la dispoziţia sinistraţilor o cisternă de 8.000 de litri de apă pentru asigurarea apei potabile.

Pompierii continuă acţiunile pentru reabilitarea zon elor afectate de inundaţii continuă.