A treia ediţie a Festivalului Naţional de Poezie şi Proză Mihai Eminescu s-a încheiat, la data de 15 iunie, a. c., în incinta Carrefour Botoşani. Conceput de Asociaţia Judeţeana a Profesorilor de Limba şi Literatura Română şi derulat în parteneriat cu Memorialul Ipoteşti, Colegiul Naţional M. Eminescu, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Societatea Culturala ARLECHIN, proiectul a debutat la 15 ianuarie a. c. cu manifestări legate de naşterea marelui poet în Sala Multimedia de la Colegiului National Mihai Eminescu Botosani.
Timp de aproape două luni, cei care au simţit că au înclinaţii spre literatură sau spre arte plastice, muzică, film, fotografie, au trimis lucrări ce au fost evaluate la începutul lunii iunie de comisiile de jurizare. Membrii Asociaţiei Judeţene a Profesorilor de Limba şi Literatura Română Botoşani, Diana Damean, Crina Muraru, Oana Cristina Axinciuc, Laura Buhaciuc, Mihaela Artin, Gabriela Căruntu, Cristina Rîznic, preşedintele juriului, Ciprian Manolache şi colaboratorii acesteia, Prescorniţă Diana, Andreea Suceveanu, Flavius Alin Damean au stabilit premiile la diferite categorii: poezie ( preşcolar, gimnaziu şi liceu), proză ( gimnaziu şi liceu), teatru, recitaluri muzicale, creaţie plastică.
În acest an au participat tineri din mai mult de 10 judeţe ale ţării: Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Galaţi, Bacău, Cluj, Maramureş, Ialomiţa, Ilfov ( Bucureşti), Mehedinţi, Buzau, Craiova, Braşov, Constanţa cu mai mult de 150 de creaţii. Poezii şi proze foarte bune, foarte multe, unele tinzând spre romantism, altele cu nuanţe moderniste, dezvăluind sensibilitatea copiilor, dragostea pentru poezie, talentul în a scrie. „ Ca şi cadru didactic, eşti obligat să-i primeşti, să-i citeşti, să le asiguri un cadru adecvat să se desfăşoare; trebuie apreciat acest interes al tinerilor pentru a scrie literatură, pentru a recita, pentru a cânta, având în vedere tendinţa actuală a multora dintre ei şi tentaţiile din societatea actuală. Dacă noi reuşim să desfăşurăm activitatea aşa cum ar trebui sau cum ne propunem, este mai puţin important. Ceea ce contează cel mai mult este că aceşti copii scriu, citesc literatură, şi trebuie încurajaţi. Oricum.” ( prof. Diana Damean, preşedinta ALLRO Botoşani).
Activităţile zilei de 15 iunie au început la Ipoteşti, la Centrul de Studii M. Eminescu, unde, într-un cadru adecvat, în faţa membrilor Uniunii Scriitorilor din România, organizatorii festivalului au prezentat câştigătorii concursurilor şi au înmânat trofeul concurentei la trei secţiuni ( poezie, proză, recital muzical), Ana-Maria Gîbu de la Colegiul Naţional Grigore Ghica, Dorohoi. “Pentru mine a fost una dintre cele mai frumoase zile din viaţa mea! Pentru ca s-a întâmplat acasă, acasă la mine, în judeţul meu! Ce mult îmi doream să arăt tuturor celor care mă iubesc şi mă apreciază din ţară şi străinătate că şi la Botoşani se întâmplă lucruri minunate, făcute de OAMENI minunaţi!”, a declarat câştigătoarea trofeului.
Echipa s-a deplasat mai apoi la Carrefour Botoşani, unde a avut loc spectacolul omagial Dor de Eminescu şi a continuat festivitatea de premiere. Iniţial reticienţi la un astfel de spaţiu, care nu este amenajat pentru astfel de manifestări, cei prezenţi au avut plăcuta surpriză să găsească toate condiţiile necesare: o mică scenă improvizată pe culoarul dintre rafturi, o imensă masă cu volume de poezii de Eminescu, scaune moderne pentru public, decor adecvat momentului artistic şi celui de gală, echpament pentru sonorizare; cel mai mult a contat bunăvoinţa celor de la Carrefour Botosani de a sprijini activitatea, de a-şi da interesul pentru ca aceia care vin să se simtă bine, oferind până şi dulciuri copiilor, multumim pe aceasta cale domnului director Iustinian Olariu si doamnei Diana Maxim. Spectacolul omagial a fost susţinut de elevi de la Colegiul Naţional M. Eminescu, Colegiul Naţional AT Laurian, Liceul Teoretic Petru Rareş şi Şcoala Gimnazială nr. 7 Botoşani.
Texte eminesciene alese de elevi, recitate cu talent, au scos la iveală izvoarele romantice de inspiraţie, au reamintit tuturor de valoarea operei, actualitatea acesteia ( atâta timp cât dă glas sentimentului)şi a certificat faptul că oriunde poţi citi literatură ori asculta muzică. Vechiul „ să introducem cultura la sate” poate fi reiterat acum sub forma „ să introducem cultura în hipermarchet”, atâta timp cât oamenii aici îşi petrec majoritatea timpului ori doar acolo ar avea timp şi dispoziţie să audă puţină poezie. Invitaţi speciali au fost Iustina Irimia Cenuşă şi Teodor Cenuşă, care au susţinut un moment folcloric şi de muzică folk.
,,Cel mai spectaculos moment al activităţii şi cel mai neaşteptat a fost prezenţa doamnei Lucia Olaru Nenati . Dovedindu-se, cum era de aşteptat, un om de cultură şi interesat de astfel de manifestări, cunoscuta scriitoare botoşăneancă a fost prezentă pentru a o susţine pe câştigătoarea Trofeului Poesis Litera, Ana Maria Gîbu, şi pentru a o felicita’’ , a declarat doamna Crina Muraru, director executiv al Asociatiei Judetene a Profesorilor de Limba si Literatura Romana Botoşani. Organizatorii nu au pierdut prilejul de a o invita pe scenă, pentru a o prezenta publicului, pentru a-i oferi ocazia să se adreseze acestuia şi pentru a împietri, în felul acesta, în istoria asociaţie, un moment important.
Totdeauna distinsă şi deschisă către tinerii talentaţi, doamna Lucia Olaru Nenatti a lăudat copiii pasionaţi de literatură, a apreciat activitatea organizată şi a încurajat pe toţi cei implicaţi să continue: “ Acest concurs de literatură destinat tinerilor creatori este o iniţiativă de bun augur care poate avea urmări dintre cele mai importante, de vreme ce stimulează, încurajează şi răsplăteşte primele performanţe ale celor talentaţi şi atraşi spre creaţie. Din rândul premianţilor de azi s-ar putea ridica nume de referinţă ale generaţiilor literare de mâine iar semnul eminescian sub care se petrece acest eveniment important, poate de răscruce în viaţa lor, este un reper simbolic menit să lumineze cu raza sa posibile destine scriitoriceşti. Trofeul dobândit, pe bună dreptate, de polivalenta Ana Maria Gîbu, pe care am avut bucuria de-a o prezenta recent botoşănenilor, este un semn că, într-adevăr, valoarea nu aşteaptă numărul anilor. Felicitări tinerilor laureaţi şi profesorilor organizatori pentru frumoasa lor strădanie încununată de succes! ”.
Dintre toţi premianţii, la Gală au fost prezenţi cei din Botoşani şi din împrejurimi; aceştia au primit diplome şi cărţi şi au prezentat fragmente din creaţiile apreciate de juriu. După aproape 3 ore de destindere prin muzică şi poezie, organizatorii au felicitat participanţii şi au părăsit spaţiul, care, pentru ceva timp, a amestecat tradiţia cu modernul, comercialul cu actul cultural, graba cotidiană cu nevoia de relaxare.