Patronul fabricii Electrocontact din Botoşani este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Gabriel Chiriac este acuzat de cumpărare de influenţă şi de spălare de bani, după ce a încercat să cumpere, prin intermediul avocaţilor săi, influenţa a două judecătoare de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Victoria Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2010- 2011, Chiriac, printr-una din societăţile sale comerciale, a transmis avocaţilor Gherbov Silinescu Radu şi Gherbovan Silinescu Claudia, prin intermediul cabinetului de avocatură unde sunt asociaţi, sume de bani, respectiv 113.707,83 lei (echivalentul a 27.000 euro la cursul din anul 2010 ) cunoscând că încheierea şi justificarea sumelor prin folosirea unor contracte care atestau prestare de asistenţă ori consultanţă juridică reprezintă doar o disimulare a destinaţiei banilor.
În realitate, acele sume erau transmise/respectiv primite pentru a fi însuşite în nume propriu de către soţii avocaţi sau folosite pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă în legătură cu soluţionarea unor dosare de contencios administrativ. În aceeaşi perioadă, cei doi avocaţi au primit, de la o altă societate comercială, suma de 393.411 lei(echivalentul a 88.576,16 euro) şi, în baza aceluiaşi mecanism descris anterior, au folosit suma respectivă de bani în scopul mai sus menţionat.
În rechizitoriu se mai arată că, în perioada ianuarie – decembrie 2010, încălcarea atribuţiilor de serviciu de către Bîrsan Gabriela Victoria în legătură cu soluţionarea succesivă a cererilor de suspendarea a unui dosar, până la soluţionarea cererii de strămutare a acestuia, a asigurat un folos acesteia, dar şi unei societăţi comerciale asistate juridic de avocata Gherbovan Silinescu Claudia. Dosarul respectiv 2595/102/2009 privea o societate comercială controlată de omul de afaceri Chiriac Gabriel, pe de o parte şi Consiliul Concurenţei, pe de altă parte. În acest sens, avocata Gherbovan Silinescu Claudia a depus repetat cereri de strămutare pentru ca, suspendarea dosarului antemenționat să dureze cât mai mult, cu consecinţa asigurării unui folos firmei controlate de Chiriac Gabriel.
Sub acest aspect, fapta avocatului Gherbovan Silinescu Radu, care a dobândit sumele de bani menţionate pe baza unor contracte de asistenţă juridică ce atestau în mod formal prestarea unor servicii de consultanţă juridică pentru a fi folosite la darea de mită, cu scopul obţinerii de soluţii judecătoreşti favorabile, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor.