Tot mai mulţi adolescenţi de vârstă şcolară ajung la spital cu tulburări de comportament sau cu tulburări date de dezechilibre metabolice. Medicii pediatri trag un semnal de alarmă şi spun că aceste probleme sunt semnalate atât în rândul băieţilor, cât şi a fetelor, cel mai mic pacient fiind în clasa VII-a.
„Vin multe cazuri de adolescenţi de vârstă şcolară cu probleme foarte serioase. Fetele nu se alimentează corect, ca să arate nemaipomenit, participă la activităţi fizice în exces şi atunci creează nişte dezechilibre cu hipoglicemii, hipocalcemii. Sunt o altă categorie de tineri care se internează urmare a abuzurilor sau ingestiei de diverse chestii, de la alcool la medicamente, fie în scop suicidal, fie pentru că nu mai pot de bine şi participă la tot felul de întruniri ciudate. În general sunt copii nesupravegheaţi de părinţi. De aici apar multe probleme. Ajung săptămânal astfel de cazuri„, a declarat medicul Aurel Tinca, coordonatorul Secţiei de pediatrie a Spitalului de Copii.
El susţine că situaţia acestor adolescenţi este mult mai complexă dacă este privită în ansamblu.
„Ajunge să fie o boală socială, fără nicio exagerare. Sunt copii abandonaţi, dezorientaţi, nu sunt bine îndrumaţi. Nu au un scop, nu au un ţel, nu au modele, pentru că la noi nu prea au ce modele să ia copii. Pe cine să-l ia model, pe Becali, pe oamenii politici care îşi bat joc de ei şi care nu le oferă viitor„, a mai spus Tinca, adăugând totodată că dacă nu se intervine rapid, societatea intră într-un ritm de degenerare.