Prefectul de Botoşani, alături de toţi reprezentanţii instituţiilor cu rol în asistenţa medicală de urgenţe, a participat astăzi la o videoconferinţă menită să transmită în teritoriu ultimele noutăţi legislative şi de proceduri interne. Coordonată de secretarul de stat Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, întâlnirea a adus o veste bună Serviciului Judeţean de Ambulanţă prin anunţul privind deblocarea, până la sfârşitul anului, a posturilor de asistenţi şi brancardieri rămase vacante din diverse motive.
Totodată, secretarul de stat a atras atenţia că sunt numeroase cazuri în care ambulanţele sunt blocate de întârzierea cu care spitalele preiau bolnavii şi a anunţat sancţiuni clare pe viitor în astfel de situaţii. Precizările s-au referit şi la folosirea insuficientă a sistemului de telemedicină.
„Folosiţi sistemul de telemedicină, acolo unde se poate, nu mai plimbaţi sute de kilometri pacienţii doar pentru un consult care poate fi făcut foarte bine şi fără transportul efectiv al bolnavului”, a cerut secretarul de stat.
Şi în ceea ce priveşte elicopterele SMURD, Arafat a atenţionat că uneori acestea sunt solicitate cu întârziere la nivelul judeţelor, ceea ce poate pune în pericol starea pacienţilor, ultimul caz de acest gen fiind un accident cu multiple victime.
Pentru evitarea accidentării în ambulanţe, şeful DSU a solicitat să se respecte fără excepţie regula centurilor de siguranţă în timpul deplasărilor.
„Şoferul nu porneşte ambulanţa până ce toată lumea are centuri de siguranţă, iar pacientul este foarte bine ancorat pe targă!”, a cerut secretarul de stat.
Înfiinţarea DSU aduce o serie de noi atribuţii angajaţilor din activitatea de asistenţă medicală de urgenţă, aceştia trebuind în următoarea perioadă să le analizeze făcând, dacă este cazul, propuneri de completare şi modificare legislativă.