Milioane de albine ale unor apicultori din trei localităţi ale judeţului Botoşani au murit, în ultimele două zile, pagubele fiind însemnate. Problemele s-au înregistrat, începând de luni după-amiază, în comunele Prăjeni şi Frumuşica, dar şi în oraşul Flămânzi.
Albinele lucrătoare au început să moară după ce au ajuns pe culturi de muştar şi rapiţă ierbicidată în cursul zilei de luni. Substanţa toxică este contraindicată albinelor, iar apicultorii acuză firma Agri Pe SRL Frumuşica, ce a executat lucrările de ierbicidare, că nu a anunţat, aşa cum prevede legea.
Alexandru Răileanu, primarul comunei Prăjeni, susţine că nu a fost înştiinţat, cu cel puţin 48 de ore aşa cum prevede Legea apiculturii, de ierbicidare, iar pe raza comunei au fost afectate 400 de familii de albine de la 20 de apicultori. Inclusiv primarul este un pasionat de apicultură şi a întâmpinat aceeaşi problemă.
Potrivit acestuia, aproape jumătate din numărul albinelor au murit numai în două zile, însă se pare că efectul substanţei chimice ar putea fi resimţit pe termen lung.
Pierderea este cu atât mai mare cu cât unii fermieri şi-au făcut stupii şi familiile de albine în urma accesării unor fonduri europene şi sunt obligaţi să menţină un anumit număr de stupi.
Primăria a întocmit o listă cu apicultorii afectaţi şi a anunţat Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor, Poliţia şi va înainta şi o adresă către Direcţia Agricolă Botoşani. O comisie întocmită la nivelul Primăriei a prelevat probe şi se vor trimite spre analiză la un laborator din Bucureşti.
„În cursul zilei de luni, cetăţenii din comună m-au sesizat că au o mortalitate foarte mare la stupinele lor. M-am deplasat la faţa locului, a fost sesizat şi medicul veterinar şi poliţia şi am observat că la mai mulţi cetăţeni, care deţin stupi, au întradevăr o mortalitate parţială la albine, dar şi marţi au continuat să moară. Oamenii au observat, în cursul zilei de luni, utilaje care stropesc, aparţinând unei societăţi din Frumuşica, SC Agri Pe SRL, şi au stropit aproape de comuna noastră, lanuri de muştar. Am făcut o notă de constatare, împreună cu o comisie şi pe raza comunei toţi cetăţenii care deţin stupi sunt afectaţi”, a declarat Alexandru Răileanu.
Estimările iniţiale arată că paguba ajunge, numai în cazul comunei Prăjeni, la 100.000 de lei.
În aceeaşi situaţie este şi primarul din Flămânzi, Dan Oloieriu, care a pierdut 40 de familii de albine.
Reprezentanţii societăţii Agri Pe SRL Frumuşica (societate al cărei proprietar este omul de afaceri german Roman Klaus Kurzer) neagă că ar fi vinovaţi de moartea albinelor. Ei susţin că au făcut, în cursul zilei de vineri, adrese oficiale către primării, conformându-se astfel normelor.
Aceştia invocă o problemă de comunicare între primării şi apicultori şi regretă situaţia creată.
„ Noi avem nevoie de albine şi regretăm ceea ce s-a întâmplat. Am anunţat vineri primăriile, ca în fiecare an, dar a fost o problemă de comunicare. De acum vom anunţa direct apicultorii pentru a evita astfel de situaţii”, a declarat un reprezentant al firmei.
Numărul albinelor lucrătoare dintr-o familie este variabil, osciland de la 10.000 în perioada de iarnă, până la 40.000- 80.000 în vară.
2 thoughts on “Milioane de albine moarte în trei localităţi din Botoşani. Vezi ce le-a ucis!”