Acţiunea demarată în judeţul Botoşani de către comunicatorii campanie „Europa Casa noastră”, mediată în Botoşani de către Centrul Europe Direct, a avut şi la Şcoala generală din Corni o foarte reuşită manifestare.
Reprezentanta din Bucureşti a companiei, Amelia Dumitru, a prezentat elevilor o proiecţie Power Point conţinând informaţii despre structura instituţiilor Parlamentului european, fiecare cu funcţiunile sale, despre drepturile cetăţenilor europeni, a explicat posibilităţile copiilor şi cadrelor didactice de-a câştiga prin concursul Lider european posibilitatea de-a le vizita sau de-a câştiga diferite premii, i-a antrenat în „jocul de-a Parlamentul”, ajutându-i astfel să înţeleagă cum funcţionează acesta s.a.
In toate acestea momente elevii au fost foarte atenţi şi receptivi, răspunzând cu promptitudine la numeroase întrebări despre tema în discuţie, recunoscând cu uşurinţă simbolurile europene prezentate pe ecran şi dovedindu-se a fi foarte informaţi cu privire la chestiunile privitoare la Uniunea europeană şi manifestând o deosebită prezenţă de spirit cu nimic mai prejos decât elevii din mediul urban.
In partea a doua a activităţii, scriitoarea dr. Lucia Olaru Nenati, invitată specială a acestei manifestări, a vorbit elevilor despre identitatea de-a fi european care trebuie dovedită deopotrivă în interiorul, dar şi în afara ţării, eventualitate actualmente des întâlnită şi pentru care ei trebuie să se pregătească în primul rând din timpul şcolii, fiind conştienţi că pregătirea dobândită în aceşti anii nu este o chestiune teoretică, ci una foarte utilă în experienţa existenţială când, de pildă, cunoaşterea perfectă a unei sau mai multor limbi străine constituie un atù foarte important în străinătate, asigurându-le din pornire un statut convenabil.
A urmat apoi pledoaria pentru conştientizarea valorilor culturale româneşti, cu precădere cele de care au privilegiul să se bucure locuitorii judeţului Botoşani, care au în acest fel posibilitatea de-a se referi oriunde merg la marile noastre personalităţi, Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian şi ceilalţi, vorbitoarea făcând succinte dar importante consideraţii despre fiecare dintre aceştia.
Printre multe alte idei şi informaţii, dsa a închiat făcând o pledoarie pentru demnitatea de-a fi aparţine legitim spaţiului european, pentru preţuirea locurilor natale şi strădania de-a le transforma în consonanţă cu standardele europene. Deşi aflaţi la ora prânzului, elevii au fost deosebit de atenţi şi interesaţi de tot ce li s-a spus, iar în final au solicitat cu toţii autografe de la scriitoarea botoşăneană care, în lipsa cărţilor proprii, le-a acordat totuşi pe caiete sau foi de hârtie, ca amintire a acestei întâlniri deosebit de agreeată de către participanţi.