Mai mulţi elevi de la şcolile 7 şi 11 din Botoşani au participat, în aceste zile, la o serie de ateliere de creaţie, cu scopul de a-i scoate din faţa calculatorului, aşa cum a precizat chiar directorul Muzeului de Etnografie, Laura Tocariu.
Atelierele de creaţie intitulate „Oamenii din spatele lucrurilor” au pus față în față meșeteri populari cu copii, majoritatea în clasele primare, pentru a-i învăța meșteșugul lor. La ateliere au participat și elevi de gimnaziu, dar care au învățat să picteze icoane pe sticle, aceștia fiind coordonați de profesoara Alina Gavril.
Meșterii care au răspuns invitației Muzeului de Etnografie de a participa la aceste ateliere sunt Geta Silion, preocupată de confecționarea păpușilor, de altfel senzația micuților deveniți pentru 3 zile meșteri populari, Petru Savici, care are ca preocupare miniaturile din lemn și Aurora Sauciuc cu împletituri din sfoară.
Copiii s-au organizat pe echipe de lucru și au învățat puțin din tainele fiecărui meșteșug în parte. La final, adică duminică, fiecare lucru confecționat de copii a fost pus într-o mini expoziție organizată ad-hoc, cu ocazia zilei de 1 iunie.
Partenerii Muzeului de Etnografie au fost Asociația Buzzmedia și Centrul Europe Direct Botoșani care, împreună cu organizatorul, au oferit copiilor publicații, diplome. Copiii au fost solicitați la final să evalueze activitatea fiecare considerând că aceasta merită 10.00, unii acordând 10.00 plus.