Exercitiu de interventie in cazul ruperii barajului de la Bucecea

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani va organiza şi desfăşura vineri, 25 iulie 2008, in cooperare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Bucovina" al Judeţului Suceava o Aplicaţie tactică interjudeţeană pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteo periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale la sistemul hidrotehnic Siret-acumularea Bucecea.

Exerciţiul prevede intervenţia in caz de rupere a barajului acumulării de apă Bucecea, a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor Hinţeşti- judeţul Suceava şi Vlăden- judeţul Botoşani şi a Centrelor Operative a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al judeţului Botoşani şi "Bucovina" al judeţului Suceava precum şi a Grupului de Suport Tehnic, sub directa indrumare a Comitetelor Judeţene din cele 2 judeţe.

Scopul aplicaţiei este de perfecţionare a deprinderilor participanţilor pentru organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative in situaţii de urgenţe generate de inundaţii.

Pe timpul desfăşurării aplicaţiei se va urmări modul in care se respectă şi se aplică prevederile planului de apărare intocmit pentru acest tip de obiectiv precum şi nivelul de pregătire a forţelor participante.

Potrivit scenariului, in ziua de 25 iulie, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor şi Botoşani au fost notificate despre creşterea nivelului apei in acumularea Bucecea şi despre pericolul pe care il poate genera unda de viitură de pe Siretul superior (Ucraina) precum şi cantităţile de apă prognozate din precipitaţii.

Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din Botoşani şi Suceava au luat decizia punerii in aplicare a planului de apărare pentru inundaţii şi accidente la construcţii hidrotehnice iar la ora 10.00 gruparea operativă şi forţele de intervenţie va ajunge la acumularea Bucecea pentru acţiuni de protecţie şi intervenţie