Botosanenii, cei mai slabi de inimă din Europa

După ce anul trecut Botoşaniul a apărut in rindul oraşelor europene cu cel mai mare număr de bolnavi de TBC, in acest an judeţul ţine capul de afiş in statisticile privind bolile inimii.

Statistica Euro Consumer Heart Index (ECHI), prezentată la sfirşitul săptăminii trecute la Bruxelles, acordă Romaniei 504 din cele 1.000 de puncte posibile şi clasează ţara noastră pe ultimul din cele 29 de locuri in statistica "Index Cardiovascular".

Coroborate cu aceste date, statisticile de la nivel naţional, care arată că in judeţul Botoşani se inregistrează peste 3.000 de decese pe fondul afecţiunilor aparatului circulator, clasează judeţul in fruntea topului cu zonele cu o rată mare de mortalitate din cauza bolilor de inimă. "Anul trecut au fost inregistrate 3.279 de decese in rindul persoanelor cu afecţiuni ale aparatului circulator, din totalul de 5.404 de decese inregistrate in judeţul Botoşani. Dintre acestea afecţiunile cerebrovasculare conduc detaşat cu aproape 900 de decese, urmate de hipertensiunea arterială. In acest an se observă aceeaşi tendinţă, cu o uşoară creştere", a precizat Lidia Onofrei, purtător de cuvint in cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP).

Primele locuri in statistica "Index Cardiovascular" sunt ocupate de Luxemburg, Franţa, Norvegia şi Elveţia, ultimele două nefiind state membre ale Uniunii Europene, ci doar ale Spaţiului Economic European. ECHI constă in evaluarea sistemelor cardiovasculare naţionale in cinci sub-domenii esenţiale pentru consumatori, cum ar fi informarea, drepturile şi alegerile consumatorului, accesul la tratament, prevenirea, procedurile şi rezultatele obţinute in urma tratamentului. In rindul statelor din Europa Centrală şi de Est, care au aderat la UE după 2004, cea mai bine clasată este Slovenia, care ocupă locul opt şi care surclasează Marea Britanie, Finlanda sau Germania, dar şi Malta. "Din păcate Romania are o cale lungă de străbătut pină să ajungă la un sistem sanitar impecabil", a fost avertismentul dat de medicul Arne BjA?rnberg, director de cercetare pentru Indexul Inimii.

Europenii recomandă intensificarea măsurilor preventive

Realizatorii cercetării nu se puteau aştepta ca Romania să concureze cu Europa de Vest in ce priveşte medicaţia costisitoare, dar medicii comunitari consideră că "există măsuri preventive generale care pot fi luate fără prea multe costuri". "Prevenirea este aproape inexistentă in rindul botoşănenilor. Omul, in special cel din mediul rural, apelează la medic doar cind este vorba de o urgenţă majoră. Sunt persoane care ajung la peste 50 de ani şi nu au trecut niciodată pe la medic", a precizat Maria Matei, şeful Secţiei de cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean "Mavromati". Părerea medicilor este confirmată şi de statistici care arată că trei sferturi din cei răpuşi de bolile inimii sunt din mediul rural. De altfel, secţia cea mai mare cu acest specific din judeţ este arhiplină.

Medicii sunt ingrijoraţi de faptul că unele cazuri de infarct miocardic se inregistrează şi la persoane sub 30 de ani. Acest fapt era considerat o raritate in urmă cu 10 ani.

Health Consumer Powerhouse consideră că in serviciile sanitare trebuie incluse asistarea mai bună a consumatorilor care doresc să renunţe la fumat, precum şi creşterea numărului de ore de sport la şcoală, acţiune ce poate fi considerată drept o investiţie pe termen lung in sănătate