Fratele omului de afaceri Valeriu Iftime i-a adresat o scrisoare extrem de critică primarului Botoşaniului Ovidiu Portariuc. Constantin Iftime, care este preşedinte al Asociaţiei CulturEst, cea care intenţionează să deschidă un muzeu al vieţii cotidiene în comunism, acuză Primăria că nici nu a finanţat un proiect depus de CulturEst, nici nu a susţinut proiectul.
Ba mai mult, Iftime acuză funcţionarii Primăriei de indolenţă şi rea credinţă.
Iată scrisoarea deschisă înaintată primarului Ovidiu Portariuc:
Domnule Ovidiu Portariuc, Primar al Municipiului Botoșani,
Asociația CulturEst, după cum știți, vrea să construiască la Botoșani Muzeul vieții cotidiene în comunism (MVCC), un muzeu unic în România, nu doar prin formatul original, acela de-a reprezenta viața cotidiană ca fapt istoric și cultural, dar și prin intenția de-a fi singurul muzeu al comunismului la nivel național. După 24 de ani de la căderea comunismului, nu a fost creată la noi o asemenea instituție. Cum v-am spus de mai multe ori, în mandatul Dv de primar, crearea acestui muzeu ar putea fi una din realizările importante.
Eu personal m-am străduit mult, consumând resurse de timp și financiare proprii, ca lucrurile acestei noi instituții să fie pornite bine.
Din păcate, din partea Primăriei – departe de-a spune că e vorba de Dv personal -, sprijinul a venit greu, iar în unele cazuri am văzut cum înalți funcționari ne-au fost împotrivă. Un exemplu evident în acest sens este neincluderea noastră pe lista organizațiilor neguvernamentale care pot primi anul acesta resurse din fondurile nerambursabile. Am cerut să ni se aloce 20 000 de lei, pentru crearea logo-ului și a site-ului. Oricâte cuvinte am putea primi, de-a explica lucruri de procedură ale evaluării proiectelor etc., etc., ele ne sunt inutile. Eu, care am ținut legătura cu instituțiile Primării – încât pot spune că am făcut bătături la palme de câte ori am atins clanța ușilor lor -, vă pot spune că sunt îngrijorat de rea-credința sau de indolența unor funcționari de acolo.
În acest moment, cu resurse financiare minime și căpătate greu, încercăm să organizăm câteva activități de bază în dezvoltarea proiectului nostru.
Pe de o parte, am încercat să pregătim lucrurile în vederea amenajării sediului muzeului. Cu o echipă de la Institutul de Arhitectură « Ion Mincu » din București, din care fac parte profesori și arhitecți tineri, am demarat un studiu minim de fezabilitate, ale cărui costuri ajung la suma de 12 000 de lei. După această etapă, ar urma să căutăm finanțatori importanți pentru amenajarea în etape a sediului. Din păcate, o mare parte din acești bani atât de necesari, CulturEst încă nu o deține. Aici, un prim sprijin am primit din partea firmei Electroalfa, reprezentată de domnul Gheorghe Ciubotaru.
Pe altă parte, încercăm să demarăm activități importante de colectare de obiecte muzeale.
În această perioadă, cu sprijinul firmei Elsaco Electronic, amenajăm în Botoșani un depozit pentru aceste obiecte.
Pentru colectarea propriu-zisă, am inițiat o serie de programe în școli, stabilind o colaborare pe termen lung cu Inspectoratul școlar Botoșani. Deși suntem la început, credem că, în anul școlar care urmează, vom depăși etapa tatonărilor. Aici aș remarca disponibilitatea profesorilor de la Colegiul Național “Mihai Eminescu”.
În perioada vacanței de vară, în Botoșani, vom demara o campanie de colectare cu sprijinul unor grupuri de voluntari, care vor lucra cu ajutorul corturilor de campanie. Ne-am propus să instalăm în Botoșani, în preajma încheierii cursurilor școlare (15-30 iunie a.c.), două astfel de corturi dotate cu panouri publicitare.
În județ, vom organiza, în timpul verii, campanii de colectare cu o caravană-mașină și mijloace de publicitate -, apoi, în timpul anului școlar, cu sprijinul școlilor și primăriilor.
În toamnă, deja ne-am propus să organizăm o expoziție cu obiecte din viața cotidiană în comunism la Muzeul de Istorie din Botoșani. Pentru această activitate, vom primi și sprijinul Muzeului de Literatură din Iași. Acolo, Dan Lungu, directorul acestui muzeu și unul din oamenii de bază ai CulturEst, a organizat cu mare succes o primă expoziție de acest gen.
Cu multe luni în urmă, am inițiat, cu sprijinul unei agenții de publicitate din Iași, crearea logo-ului MVCC și a site-ului MVCC, lucrări aflate în desfășurare. Finalizarea lor depinde de găsirea cât mai repede a resurselor financiare aferente.
Domnule Primar, pentru aceste activități, vă rugăm să ne sprijiniți să colectăm minime resurse financiare, necesare activităților pe care vi le-am evocat pe scurt mai sus.
În perioada de vară, CulturEst vrea să organizeze la Botoșani un eveniment cultural – unde ar putea să-și prezinte și programele aflate în desfășurare -, urmat de o colectă publică. Propunem ca în ziua de 23 august a.c., o dată cunoscută în calendarul evenimentelor perioadei comuniste, la Cinematograful “Unirea” din Botoșani, să se desfășoare o serie de activități de mare atractivitate pentru localnici. În mare, programul ar putea conține dezbateri publice pe teme ale istoriei comunismului, la nivel național dar și local, vizionări de filme documentare sau de filme artistice pe tema vieții cotidiene în comunism ș.a. Primăria, care ar putea fi partenerul de bază al CulturEst în organizarea acestui eveniment, nu ar avea decât de câștigat.
De aceea, vă propun să delegați un reprezentant al Primăriei care să ne ajute la organizarea acestor activități propuse a avea loc pe data de 23 august a.c.
Aștept cu mare nerăbdare răspunsul Dv.
Cu stimă,
Constantin Iftime, președinte al CulturEst
Bravo ! Succes !