Primăria Botoşani va prelua, începând de anul viitor, plăţile comune la încălzire, după ce preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a spus, vineri, la Botoşani, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, că acest lucru este legal. Primarul Ovidiu Portariuc a declarat că urmează să vină în şedinţa de Consiliu Local cu un proiect de hotărâre privind transferul plăţii de la populaţie către municipalitate. Edilul a subliniat totodată că necesarul financiar pentru acoperirea acestor costuri va fi de aproximativ 1,2 milioane lei pe an. De acest sprijin ar beneficia peste 20.000 de apartamente, a mai spus Portariuc, cu aproape 40.000 locuitori. El a adăugat că această măsură nu va implica mărirea taxelor şi impozitelor locale, întrucât, spune el, nu are nicio legătură acordarea acestei subvenţii cu taxele locale.
„Nu ştiu dacă cineva se poate opune unei hotărâri care are o asemenea oportunitate locală. Vorbim de toată populaţia. Vom face economiii la alte zone, vom strânge cureaua şi trebuie să ajutăm oamenii. Sunt multe capitole unde se pot face economii, unde expiră contracte încheiate în mandatul anterior, contracte extrem de ineficiente, unde se pierd mulţi bani. Un exemplu e pe asfaltări, unde sau cheltuit între 8 şi 10 miliarde lei pe an. Din auditul pe care l-a făcut expertul de la Banca Mondială, avem o rezervă de eficienţă prin care am fi putut scădea gigacaloria şi ne-ar fi permis diminuarea subvenţiei pe gigacalorie, undeva cu o sumă între 500.000 şi un milion lei, exact această sumă de un milion pe care o direcţionăm în altă parte. Vrem să luăm o povară de pe umerii oamenilor. Au fost la demonstraţii pensionari care au spus că nu se descurcă. Operatorul va primi banii fie de la autoritatea locală, prin subvenţie, fie de la utilizatori„, a spus Ovidiu Portariuc.
Iniţial primarul Ovidiu Portariuc a propus ca municipalitatea să preia doar plata spaţiilor comune pentru botoşănenii care s-au debranşat de la Modern Calor, deţin centrale pe gaz, însă, sunt puşi lunar să plătească pentru ţevile de căldură care trec prin apartament.
Preşedintele ANRSC i-a spus edilului că dacă vrea să ia o astfel de măsură, aceasta trebuie să vizeze toţi botoşănenii care plătesc pentru spaţiile comune, nu numai pe cei debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire, întrucât ar fi o discriminare.
„Dv. ca autoritatea publică locală aveţi posibilitatea prin Consiliul Local să hotărâţi ce nivel de subvenţie sau ajutoare puteţi să daţi către locuitorii municipiului. Acele ajutoare le puteţi da pe energie termică, le puteţi da şi pe apă, în unele cazuri şi pe salubrizare în baza unor anchete sociale, după caz, iar în speţa directă de astăzi a dv. referitor la susţinerea din partea autorităţii publice locale a costurilor cu energia termică pe partea comună, se poate face pentru toţi locuitorii din condominiile respective, atât pentru cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat, cât şi pentru cei care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat, pentru că este discrinimatoriu dacă cereţi doar pentru unii. Nu există o lege care să vă restricţioneze. Problema este dacă bugetul autorităţii publice locale permite aşa ceva. Trebuie să fiţi atenţi să nu existe ajutoare încrucişate, lucru monitorizat de Consiliul concurenţei şi UE”, a adăugat Doru Ciocan.
Vestea a fost primită cu bucurie de preşedinţii asociaţiilor de proprietari, după ce timp de mai bine de patru ore s-au contrariat pe tema plăţii comune. Urmează ca să se facă o inventariere strictă a apartamentelor cu ţevi comune.