Judiciariştii Poliţiei municipiului Suceava au reuşit să dea de urma indivizilor care au comis în ultimele luni mai multe spargeri din apartamente, folosind chei potrivite.
Dacă iniţial credeau că hoţii folosesc un dispozitiv special de deschidere a uşilor, fără a lăsa urme de forţare, anchetatorii au constatat că hoţii foloseau de fapt zeci de chei pe care le încercau pe rând, până când reuşeau să descuie apartamentele.
Suspecţii sunt doi tineri din judeţul Botoşani, Iliuţă Marian Merticaru, în vârstă de 25 de ani, şi Ioan Dan Tătăruşanu, de 28 de ani, pe care poliţiştii suceveni i-au găsit în arestul poliţiei din Botoşani, unde fuseseră închişi pentru alte spargeri cu acelaşi mod de operare.
În urma cercetărilor, s-a stabilit că cei doi tineri sunt suspecţi de comiterea a nu mai puţin de cinci spargeri în municipiul Suceava, patru la Fălticeni, şase în municipiul Botoşani şi trei la Iaşi.
Cum acţionau
În municipiul Suceava, cei doi tineri sunt acuzaţi că au spart cinci apartamente, patru în cartierul Burdujeni şi unul în Obcini, în perioada februarie-martie 2014.
Cei doi intrau în bloc, în timpul zilei, şi ascultau la uşi, să vadă dacă aud voci ori zgomote din interiorul apartamentelor, de regulă fiind vizate cele de la etajele superioare. Căutau uşile cu yale vechi şi după ce se asigurau că nu e nimeni acasă, sunând la uşă, începeau să verifice fiecare dintre zecile de chei pe care le aveau. De regulă, unul dintre ei stătea „de şase”, fiind atent să nu vină pe scări nici o persoană, iar după ce deschideau uşa nu stăteau mai mult de câteva minute. Luau tot ce le cădea la mână, telefoane mobile, electronice, bijuterii şi bani.
De exemplu, pe la mijlocul lunii trecute, o tânără care locuiește într-un bloc turn din zona Torino a cartierului Burdujeni a observat, la întoarcerea de la serviciu, că yala se deschide mai greu. A reuşit totuşi să descuie uşa, iar când a intrat în casă a observat mai multe lucruri răscolite. S-a dus în fiecare cameră şi a constatat că i-au dispărut mai multe bijuterii din aur şi argint, un telefon mobil şi un laptop, valoarea totală a prejudiciului fiind de aproximativ 3.000 de lei.
Prin aceeaşi experienţă nefericită a trecut şi un sucevean în vârstă de 69 de ani, care locuieşte într-un bloc de pe Calea Obcinilor şi care a constatat când a ajuns acasă că a avut „musafiri”, din locuinţă fiindu-i sustrase o tabletă, o verighetă, un telefon mobil şi un portofel cu 100 de euro.
Numai în cazul spargerilor de la Suceava, valoarea prejudiciului a fost estimată la 12.000 de lei.
La Fălticeni, trei dintre cele patru spargeri au avut loc în acelaşi bloc, în urmă cu aproximativ o lună.
Sursa: Monitorul de Suceava