Prima probă orală a examenului de Bacalaureat din acest an – limba şi literatura romană – se va desfăşura in zilele de 23 şi 24 iunie. Candidaţii vor intra in sala de examen in ordinea afişată la centrele de examen, respectindu-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei.
Examinarea la probele orale/practice se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, in prezenţa a cel puţin 3 candidaţi. Fiecare profesor evaluează răspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note intregi de la 1 la 10, in funcţie de baremul de evaluare, astfel incit diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească 1 punct. Nota finală la proba respectivă se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.
Probele orale sunt eliminatorii. In vederea susţinerii acestora, candidaţii vor extrage un singur bilet, insă aceştia au dreptul la un al doilea, caz in care nota va fi scăzută cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală in maximum 10 – 15 minute. Un candidat se consideră "promovat" la proba orală/practică dacă a obţinut minimum nota finală 5 (cinci). Candidatul care a obţinut o notă sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o probă orală este declarat "respins", respectiv "neprezentat" şi nu mai participă la probele următoare. La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic -muzică