Managerul Spitalului Judetean, Viorel Iliuta, a atentionat, vineri, factorii decidenti ca unitatea spitaliceasca risca sa-si inchida portile daca nu va primi finantarea corespunzatoare. Potrivit acestuia, aproximativ 90% din cheltuielile spitalului se duc pe salarii, iar din cei 10% unitatea nu-si mai permite sa achite utilitatile, medicamentele si materialele sanitare.
Spitalul Judetean are la aceasta data datorii uriase, in ciuda masurilor luate pentru cresterea veniturilor unitatii.
“Din acest motiv nu am reusit sa dam tichete de masa, dar nici nu au facut disponibilizari de personal din cauza personalului insuficient. Din pacate, nu putem sa apelam la disponibilizari si atunci trebuie sa cautam alte formule. Atunci cand finantarea iti asigura doar salarizarea, atunci orice am face nu poti sa faci economii. Nu poti sa faci economii atunci cand nu ai cu ce sa traiesti. Nu poti sa intrerupi aprovizionarea cu medicamente, nu poti sa nu faci dezinfectie, nu poti sa nu dai mancare la oameni. Trebuie sa o faci, dar o faci pe credit furnizor. Si furnizorii au inceput sa se sature si au sistat livrarile. In acest context, daca situatia continua asa, spitalul se inchide si se inchide cu o problema pentru pacientii din Botosani si o problema pentru salariati„, a adaugat Iliuta.
El a mentionat ca bugetul alocat lunar de Casa de Asigurari de Sanatate Botosani este insuficient si spune ca va fi nevoit sa ia o decizie radicala „ori sa oprim bolnavii la limita contractului cu Casa, la poarta spitalului, ori sa-i tratam in plus cu o finantare mai buna, pentru ca nu mai putem functiona”, a adaugat Iliuta.
Vineri, la solicitarea sindicatelor din sanatate, conducerea Spitalului Judetean, a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Directiei de Sanatate Publica, Consiliului Judetean, dar si prefectul Costica Macaleti s-au intalnit pentru a gasi solutii in vederea functionarii unitatii spitalicesti.
Prefectul Costica Macaleti a spus ca solutia sta la Ministerul Sanatatii. El a spus ca imediat dupa Pasti o delegatie de la Botosani, din care va face parte si el, sa mearga la ministrul Sanatatii si sa ceara ajutor, asta inainte de incepere a negocierii contractului cu Casa pe anul in curs. Prefectul a subliniat ca nu este normal ca bolnavii sa sufere din acest motiv.
„Daca nu facem interventii, nu rezolvam treaba. Trebuie sa facem front comun in acest caz si sa ii sensibilizam pe cei care decid„, a mentionat prefectul.
Sindicalistii din sanatate au amenintat cu greva.