Un seminar internaţional a avut loc, duminică, la Darabani cu ocazia împlinirii a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România şi comemorarea victimelor genocidului de la Lunca şi Fântâna Albă. La eveniment au participat primari din Ucraina, Republica Moldova şi din judeţul Botoşani, dar şi reprezentanţi ai mai multor instituţii de cult şi istorici. Cu toţii au ţinut să specifice importanţa acestui eveniment, care are ca scop crearea unei legături mai puternice între românii din judeţul Botoşani şi Cernăuţi sau Republica Moldova.
„Acest eveniment îşi are deja continuitate. Noi am făcut atât în 2012, cât şi în 2013 şi sperăm ca şi pe viitor să putem continua până când va da bunul Dumnezeu şi se va stabili o dată dacă se va face unirea şi când. Având în vedere că noi suntem localitate de frontieră şi că avem graniţe atât cu Republica Moldova, cât şi cu Ucraina închipuiţi-vă că e un eveniment de maximă importanţă mai ales că nu de mult timp s-a deschis şi vama de la Rădăuţi Prut unde deja se face acel comerţ comercial care este benefic atât pentru locuitorii din Darabani şi comunele limitrofe, cât şi pentru reprezentanţii Republica Moldova şi Ucraina pentru că şi cei din Ucraina vin şi fac comerţ atât cu noi dărăbănenii, cât şi cu dorohoienii şi botoşănenii”, a declarat primarul Darabaniului, Corneliu Aroşoaie.
La rândul său, primarul localităţii Mahala din Cernăuţi, Elena Nandriş, a declarat că pentru românii din comuna pe care o conduce, şi nu numai, păstrarea limbii române, a valorilor culturale româneşti şi a tradiţiilor româneşti este un obiectiv atât al autorităţilor, cât şi al istoricilor şi profesorilor.
„La noi, cu toţii ştiu atât limba ucraineană, cât şi limba română, aşa se nasc, dar chiar şi în rândul tinerilor limba ucraineană o vorbesc şi o învaţă pentru că sunt nevoiţi, dar limba română este cea de suflet. Voi, aici, nu vă daţi seama cât este de important acest lucru, noi trebuie să luptăm ca să vorbim româneşte, dar pentru voi e ceva banal. Şi tinerii iubesc limba română, inclusiv pe telefoanele lor când sună cântă muzică românească”, a spus Elena Nandriş.
Evenimentul s-a încheiat cu o depunere de coroane de flori la monumentul din Darabani, dar şi o vizită la muzeul „Leon Dănăilă”.
Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.