Liceenii din orașul Săveni petrec o zi în “umbra” angajaţilor din 11 companii și instituții locale și județene, pe 7 aprilie, la a XII-a ediţie a celui mai mare program de orientare profesională pentru elevi al organizației Junior Achievement România, Job Shadow Day®. Un număr de peste 150 de elevi din cadrul Liceului Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă” Săveni vor petrece o zi în umbra unui angajat din domeniul în care tinerii vor să profeseze. “Ce vreau să devin când voi fi mare?”, „Care este cea mai potrivită meserie pentru mine?”, „Cum să mă pregătesc ca să fac meseria dorită”: acestea sunt întrebările la care orice tânăr se gândește înainte de a termina liceul.
Programul internațional de orientare profesională Job Shadow Day® aflat la a XII-a ediție și derulat de organizația Junior Achievement România cu sprijinul comunităților educaționale și de afaceri din toată țara, vine în ajutorul viitorilor absolvenți de liceu. Petrecând o zi la locul de muncă dorit, tinerii au șansa să observe care sunt principalele responsabilități și abilități necesare și să găsească mai ușor răspunsuri la întrebările legate de viitoarea profesie. La rândul lor, angajatorii pot afla mai multe despre așteptările și pregătirea tinerilor de liceu, putând să contribuie activ la formarea lor profesională timpurie.
În data de 7 aprilie 2014, elevii înscriși la acest program vor merge în shadowing la 11 instituții și companii din orașul Săveni și municipiul Botoșani. Cele mai dorite meserii de anul acesta sunt: polițist, medic de medicină umană, jandarm, asistent medical, pompier.
Partenerii locali din acest an sunt: Administrația Județeană a Finanțelor Publice Botoșani, Serviciul Fiscal Orășenesc Săveni;BCR Botoșani, Agenția BCR Săveni;CMVI Săveni;Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, Grupa de Supraveghere Săveni;Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani;Judecătoria Săveni;Poliția Orașului Săveni;Primăria Orașului Săveni;Salon Deea Style Săveni;Societatea Abifarm Săveni;Spitalul Județean Botoșani, Secția Exterioară Săveni.
Acest program internațional răspunde cerințelor elevilor noștri, care, atrași de formatul proiectului, ar fi dorit să participe la activitățile din program într-un număr mult mai mare. În program s-au implicat și multe cadre didactice de diferite specialități: Cîrligeanu Cristian-profesor de informatică, Munteanu Vica-profesor de limba engleză, Gorescu Carmen-profesor de chimie, Gherman Dana-profesor de matematică, Aciubotăriței Daniela-profesor de informatică, Cojocaru Adina-profesor de fizică, Chirilă Ana-Maria-profesor de limba română, Chirilă Mihaela-profesor de religie.
“Ne dorim ca Job Shadow să devină o practică obișnuită a angajatorilor care își înțeleg rolul de investitori în educația și formarea tinerilor. O zi în care un licean ia contact cu mediul de afaceri sau instituțional, şi observă ce se întâmplă într-o zi de muncă din punct de vedere al responsabilităţilor, al relaţiilor dintre colegi şi al relaţiei cu clientul este o zi câștigată pentru toată lumea: elevi, angajați, angajatori, profesori și părinți ”, declară Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement România.
Politist,jandarm,pompier….sinecure adevărate!şi bine-nţeles ,stâlpi de baruri şi pariori loto sunt opţiunile generaţiei varză!