Vineri, 4 aprilie 2014, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor
CONCERT SIMFONIC
Dirijor: LIVIU CONDRIUC
Solist: CSIKY BOLDIZSÁR, pian
În program:
Fr. Schubert: Uvertura operei Rosamunde (Zauberharfe)
Andante; Allegro vivace
W. A. Mozart: Concertul nr. 23, în la major, pentru pian şi orchestră, KV 488
Allegro
Adagio
Allegro assai
– Pauză –
L. van Beethoven: L. van Beethoven: Simfonia a VI-a, în fa major, op. 68 – Pastorala
Erwachen heiterer Empfindungen bei der Ankunft auf den Lande (Trezirea unor sentimente de încântare odată cu sosirea la ţară): Allegro ma non troppo
Szene am Bach (Scenă la pârâu): Andante molto moto
Lustiges Zusammensein der Landleute (Veselă întrunire a ţăranilor): Allegro
Gewitter, Sturm (Vijelie, furtună): Allegro
Hirtengesang; Frohe und dankbare Gefühle nach dem Sturm (Cântec de păstor; Sentimente de bucurie şi recunoştinţă după furtună): Allegretto
CSIKY BOLDIZSÁR
– pianist –
S-a născut la Reghin, în data de 25 noiembrie 1968. a urmat cursurile Liceului de Artă din Târgu Mureş, unde a studiat pianul cu profesoarele Szönyi Márta şi Ávéd Éva. A continuat să studieze muzica la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, având ca profesori pe Ioana Prada şi Dana Borşan la pian şi pe Hans Peter Türk la compoziţie. După terminarea cursurilor academice, în anul 1991, a urmat cursuri post-universitare cu maestrul Jenö Jandó de la Academia Franz Liszt din Budapesta (Ungaria). În acelaşi domeniu al pianisticii a mai studiat cu maestrul Walter Kraft, la München (Germania), între anii 1993-1997, iar în anul 1998 a participat la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde a frecventat cursurile profesorilor Gabi Casadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont.
Între anii 1987 şi 1992, student fiind, a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică. În anul 1994 a fost distins cu Premiul Cella Delavrancea acordat de maestrul Dan Grigore, iar în anul 1995 a primit Premiul Seratelor Muzicale din partea Televiziunii Române, acordat de Iosif Sava. În anul 2000 primeşte titlul de Solist permanent al instituţiei Musikseminar din Germania.
Pianistul Csiky Boldizsár a realizat numeroase imprimări: pe CD, pentru radio şi pentru televiziune. De asemenea, a fost invitat în repetate rânduri să facă parte din jurii la concursurile de pian din ţară şi de peste hotare. Ca artist interpret a susţinut peste 500 de recitaluri şi concerte în majoritatea centrelor muzicale ale ţării, precum şi peste hotare, în ţări precum: Austria, Bulgaria, Elveţia, Germania, Italia, Ucraina, Ungaria, Cehia, Japonia. În prezent ocupă funcţia de lector universitar la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.