Direcţia Silvică continuă şi în acest an programul de împădurire a terenurilor degradate pentru creşterea suprafeţei împădurite la nivelul judeţului. În anii trecuţi Direcţia Silvică a preluat de la Agenţia Domeniilor Statului 320 de hectare terenuri degradate şi achiziţionat de la consilii locale şi persoane fizice 316 ha în vederea împăduririi. Din aceste suprafeţe, 555 ha au fost împădurite până acum, cu fonduri bugetare sau fonduri proprii. A mai rămas de plantat suprafaţa de 81 ha constituită din 3 perimetre de ameliorare, iar pentru două s-a aprobat studiul de fezabilitate, lucrările de împădurire fiind programate în toamna acestui an.
Potrivit silvicultorilor în judeţul Botoşani există numeroase terenuri degradate, proprietate a primăriilor sau a persoanelor fizice, care însă sunt folosite ca păşuni. Situaţia acestor terenuri degradate ar trebui analizată mai întâi la nivelul fiecărei primării, unde există o evidenţă cadastrală şi se cunosc proprietarii terenurilor, să se stabilească suprafeţele propuse împădurrii. Primarul poate convoca comisia pentru identificarea şi inventarerea terenurilor degradate destinate împăduririi.
„De asemenea proprietarii de terenuri au posibilitatea accesării de fonduri pentru împădurirea suprafeţelor fie prin accesarea fondurilor structurale derulate prin APIA, fie prin accesarea fondului de mediu prin Agenţia Fndurlui de Mediu, fie prin accesarea fondurilor bugetare prin Inspectoratul Teritoriial de Regim Silvic Suceava. Prin aceste modalităţi au fost împădurite în anii trecuţi, în mai multe unităţi administrativ teritoriale, 547 ha din fond bugetar şi 80 had din fond de mediu”, a declarat Sorin Corduneanu, directorul Direcţiei Silvice.