Medic de familie plătit cu 340 de milioane de lei lunar

Cei 161 de medici de familie botoşăneni au ciştigat in ultima lună peste 16 miliarde de lei vechi. Datele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) arată că cea mai mare sumă ridicată luna trecută de un medic de familie botoşănean a fost de 311.456.000 de lei, bani la care se adaugă aproape 30 de milioane, reprezentind recompensa pentru Marea Analiză. La polul opus se află un medic de familie din mediul urban, unde sporurile sunt aproape inexistente, şi care are doar 1.000 de asiguraţi. Chiar şi aşa, acesta a ridicat in aprilie, doar din contractul cu casa, peste 40 de milioane de lei. Reprezentanţii CAS spun că veniturile medicilor s-au dublat, după ce valoarea punctului per capita a urcat de la 2,38 la 4,61 lei. "De acum ne aşteptăm la performanţe, veniturile fiind suficiente pentru a se incepe o investiţie in cabinet", a precizat Angela Ţurcanu, medic şef al CAS.

Şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii sunt de părere că medicii de familie ar trebui să inceapă să arate că merită aceşti bani. "De acum controalele vor fi mai riguroase. Medicii trebuie să fie conştienţi că ministerul investeşte atit in ei, pentru că aşteaptă rezultate pe măsură", a precizat Gabriel Oprişanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP).

Anul trecut, studiul efectuat de corpul de control al ASP a arătat că aproape 80% din cazurile care au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean puteau fi rezolvate de medicii de familie. "La UPU ar trebui să ajungă numai oameni pe targă, nu pe picioarele lor cu trimitere de la medicul de familie, care nu are nici măcar un calmant să le dea", a spus un asistent al UPU.

Practic, doar 10% din banii medicilor reprezintă servicii medicale, restul fiind veniturile per capita, adică punctajul fiecărui pacient aflat pe listă inmulţit cu coeficientul corespunzător virstei. Astfel, pentru un bebeluş un medic primeşte aproape 670.000 de lei, pentru un bătrin de peste 65 de ani 570.000 de lei, iar pentru un adult 460.000. Acest punctaj se majorează cu gradul profesional al medicului şi cu sporul de rural, care in unele zone face ca medicul să ciştige lunar peste 200 de milioane de lei vechi.