Cunoscută de toţi, dar nerecunoscută de oficiali, lipsa medicamentelor din spitale îi pune la plată pe tot mai mulţi pacienţi, care sunt nevoiţi să-şi procure singuri tratamentul.
Din 2008, însă, de când a intrat în vigoare legea care spune că toţi pacienţii asiguraţi au dreptul la rambursarea tuturor cheltuielilor suportate în perioada cât stau în spital, un singur botoşănean a reuşit să-şi recupereze banii şi asta după ce a dat spitalul în judecată.
Cristinel Mihai Raicu a fost adus la Urgenţe cu ambulanţa, pe 3 iunie 2012. Diagnosticat cu ciroză hepatică virală C, insuficienţă hepatică cronică şi alte afecţiuni complementare, bărbatul a fost internat la Secţia Medicală II, unde a rămas timp de 16 zile. Medicul curant i-a spus că în farmacia unităţii nu există o serie de medicamente şi i-a recomandat să le cumpere. Cu intenţia de a-şi cere ulterior banii înapoi, bărbatul a cerut şi păstrat bonurile fiscale şi facturile, care dovedeau cheltuielile făcute. „Chiar atunci văzusem nişte afişe lipite prin spital cum că îţi poţi cere banii, dar ce rost, fiindcă nu i-a dat nimeni, decât cu proces”, a spus soţia bărbatului. După ce solicitarea i-a fost refuzată de conducerea de atunci a unităţii, el s-a îndreptat către instanţă, dând în judecată Spitalul Judeţean pentru recuperarea sumei de 2.545 de lei. În martie 2013 a câştigat procesul şi şi-a recuperat banii.
Pe de altă parte, în acest an spitalul nu a primit decât câteva solicitări de returnare a banilor din partea pacienţilor, însă nu a fost aprobată niciuna. Reprezentanţii unităţii spun că cererile au fost respinse din cauza dosarelor incomplete. Au existat, însă, şi situaţii în care bolnavii au adus toate documentele necesare, dar au spus că medicul curant sau şeful de secţie refuză să semneze hârtiile necesare. Ultima solicitare a fost a unei femei căreia i-a fost refuzat acest drept pe motiv că medicamentele existau în farmacia spitalului, deşi ea a fost nevoită să le cumpere.
Sursa: Monitorul de Botoşani.