Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) cheltuie lunar aproape jumătate de miliard de lei pe chiriile poliţiştilor care lucrează in alte localităţi decit cele de domiciliu. Situaţia se datorează, spun reprezentanţii IJP, angajărilor operate in ultima perioadă, dar şi lipsei unor locuinţe de intervenţie sau de serviciu. Potrivit subcomisarului Manuela Ieremie, purtător de cuvint in cadrul IJP, anul trecut compensaţiile lunare au insumat şase miliarde de lei vechi, adică echivalentul salariilor pe un an intreg pentru 30 de agenţi. a??La nivelul inspectoratului sunt 121 de poliţişti care beneficiază de compensaţie lunară pentru chirie, insă numărul acestora oscilează de la o lună la alta. In luna aprilie, de exemplu, cuantumul total al compensaţiilor pentru chirii s-a cifrat la 45.000 de lei, valoarea medie fiind de 370 de leia??, a mai precizat subcomisarul Manuela Ieremie.
Compensaţia se calculează in funcţie de valoarea stipulată in contractul de inchiriere. Ea poate fi suportată in totalitate, dar nu poate fi mai mare de 50% din salariul de bază al poliţistului. Potrivit legii, cei care pot solicita aceste sume sunt doar cei numiţi in prima funcţie sau mutaţi in interesul serviciului intr-o altă localitate decit cea in care işi au domiciliul. In plus, trebuie indeplinite alte condiţii cumulative. In primul rind, unitatea de poliţie in care lucrătorul este incadrat trebuie să recunoască faptul că nu are posibilitatea să ii asigure acestuia şi, după caz, membrilor familiei sale, spaţiu de locuit corespunzător, iar poliţistul ori soţia/soţul să nu posede o altă locuinţă particulară sau inchiriată din fondul locativ de stat.
20% dintre poliţişti nu au locuinţă proprietate
Ceea ce surprinde este faptul că acordarea compensaţiei se face fără nicio anchetă socială, ci numai pe baza unor documente a?" contract inchiriere inregistrat la Administraţia Finanţelor Publice, viza de reşedinţă pe actul de identitate şi declaraţia pe proprie răspundere prin care poliţistul se obligă ca in cinci zile de la schimbarea situaţiei să anunţe conducerea IJP. Şi, chiar dacă plata chiriei de către stat este stipulată prin lege, moralitatea acestei hotăriri lasă de dorit. De exemplu, in cazul altor funcţionari, statul nu mai plăteşte contravaloarea chiriei, deşi aceştia au lefuri mult mai mici decit poliţiştii. De menţionat faptul că in evidenţa IJP mai există doar 13 locuinţe de serviciu, la care se adaugă 64 de locuinţe de intervenţie existente la nivelul posturilor comunale. Acest lucru denotă că aproape 20% dintre poliţiştii din Botoşani locuiesc in chirie, in locuinţe de serviciu ori de intervenţie