Bâlbâiala instituţiilor publice cu privire la returnarea taxei de poluare atinge cote de neimaginat. Aproape 200 de botoşăneni au de primit, în baza unor hotărâri judecătoreşti, taxa de poluare, în valoare totală de 450.000 de lei.
Oamenii stau cu hotările judecătoreşti în mână, iar angajaţii Trezoreriei dau din umeri spunând că aşteaptă, de două săptămâni, un ordin care să reglementaze noua procedură. Mai mult decât atât, cererile au fost procesate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, iar în baza de date a Fiscului la respectivele autovehicule se menţionează taxa de poluare returnată.
” Este inadmisibil aşa ceva. Am o hotărâre judecătorească şi nimeni nu o bagă în seamă. Am depus cererea de returnare înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei privind eşalonarea. Dacă eu aveam de dat bani la fisc, în secunda doi, eram executat silit. Nu mă intreba nimeni de eşalonare”, a declarat un botoşănean ce are de recuperat 2700 de lei.
Finanţiştii spun că sunt prinşi la mijloc, pentru că ei au procesat cererile primite de la contribuabili şi le-au înaintat la Trezorerie spre plată. De cealaltă parte, angajaţii Trezoreriei spun că nu fac nici o plată până la apariţia ordinului, în ciuda faptului că legislaţie prevede procesarea şi efectuarea plăţilor într-un termen de 45 de zile de la data depunerii cererilor. Depăşirea acestui termen poate duce la amendarea funcţionarilor pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti.
De la 1 martie, legislaţia s-a modificat în materia returnării taxelor de poluare. Astfel, chiar dacă există o hotărâre judecătorească, plata se face eşalonat, pe o perioadă de cinci ani. Ordonanţa de urgenţă, care prevede eşalonarea, contravine prevederilor Codului Civil, în privinţa punerii în executare a unei hotărâri judecătoreşti.
Noi de ce nu putem plati taxele in rate? De ce banii pe care trebuie sa ii primim de la stat sunt esalonati ? Va bateti joc de oameni.
De ce a-ti luat banii pe taxa de poluare daca se stia ca aceasta va fi recuperata?
Incompetentii prefera solutii usoare si cu acoperire in loc sa faca situatia sa fie favorabila de ambele parti.