Prima seară a Festivalului Mărţişor Dorohoian s-a încheiat. În concurs au intrat 27 de concurenţi din care 14 la prima categorie, adică 11-15 ani şi 13 la categoria a doua, 16-29 de ani.
Cei mai mulţi participanţi în concurs sunt din Botoşani şi Dorohoi, urmaţi de 3 din Republica Moldova şi unul din Ucraina, doi din Iaşi, doi din Bîrlad şi unul din Roman şi respectiv Suceava sau Medgidia. Concurentul din Cernăuţi, Alexandru Gheorghe Tărâţeanu (foto), anul trecut premiat cu locul I la acest festival, a fost cel mai aplaudat de publicul din sala Teatrului unde a avut loc evenimentul. Ba chiar, tânărul concurent la categoria 16-29 de ani a fost nevoit să iasă din nou în scenă pentru a-şi primi aplauzele care nu se mai opreau.
Preşedintele juriului, compozitorul Dumitru Lupu apreciat ediţia din acest an ca având un nivel ridicat, ambele categorii având voci bune. Totuşi, acesta n-a ezitat să critice faptul că au fost prea puţine judeţe reprezentate.
„Am o părere foarte bună despre concurenţi, sunt nişte copii deosebiţi, unii cu nişte voci excepţionale care poate ar trebui să se apropie de alt gen muzical şi când spun asta, mă gîndesc că mi-ar plăcea să-i văd să joace în muzicaluri la Opereta din Bucureşti. Sunt copii care, dacă ar da probe, ar participa la castinguri, ar avea mult mai mult succes decât în muzica uşoară unde lucurile nu sunt foarte clare în România. În România nu poţi ajunge cântăreţ de muzică uşoară şi să trăieşti din asta, pe când în marea muzică, în operetă, în muzical, în operă, poţi chiar să faci o carieră şi să ieşi la pensie. E adevărat că judeţele nu au fost foarte bine reprezentate, dar s-ar putea să fie şi o chestiune de ordin economic, să te deplasezi de la Timişoara, te costă şi foarte mult timp şi nu-ţi revii din oboseala acumulată în timpul deplasării, dar e o chestiune de luat în considerare”, a spus Dumitru Lupu
Nota cea mai mare pe care preşedintele juriului a acordat-o a fost 9,80 şi, după acesta, cel mai probabil, trofeul ar ajunge anul acesta la un băiat.
Prima seară a festivalului Mărțișor Dorohoian s-a încheiat cu recitalul cântărețlor de muzică ușoară Ileana Șipoteanu şi Anişoara Puică, aceasta din urmă din Rep. Moldova. Ileana Şipoteanu le-a amintit dorohoienilor șlagărele sale dar și faptul că la acest festival câștiga primul premiu din viața ei, adică un premiu special la ediția din anul 1985 când președinte de juriu era Ion Cristinoiu.
Publicul din Dorohoi este unul absolut minunat, de cultură pentru că în juriu, alături de noi a fost directorul Centrului de Creație Aurel Melniciuc, și ne-a spus numai lucruri minunate despre tot ce înseamnă pe plan artistic aici la Dorohoi, în Botoșani și în zonă. Am mai fost în recital prin 1995 când festivalul se desfășura la Botoșani”, a spus Ileana Şipoteanu.
Concursul a debutat cu un mini recital susţinut de Codruţa Barariu după salutul primarului Dorin Alexandrescu însoţit de invitatul special al acestei ediţii, compozitorul Mişu Blănaru, cel care la primele ediţii acompania concurenţii ca şef de orchestră. Tot el a compus în acei ani imnul festivalului.
Duminică seară are loc Gala Laureţilor urmată de recitalul lui Raoul şi Ovi Cernăuţeanu, acesta din urmă va reprezenta împreuna cu Paula Seling România la Eurovision cu piesa „Miracle”
Concurenti imbracati nepotrivit pentru muzica lor si numarul de kile , au venit cu melodii care le canta de ani de zile ,spectacol ff slab . Castigatorii au luat premiile pe relatile profesorilor cu juriu si organizatorii.