Italianul Federico Crisanaz, în concert, vineri seară, la Filarmonica Botoşani

Federico Crisanaz
Federico Crisanaz

Vineri 28 februarie 2014, ora 18.30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor
CONCERT SIMFONIC

Dirijor: FEDERICO CRISANAZ (Italia)
Solist: ŞTEFAN CAZACU, violoncel
like facebookÎn program:

A. Dvorak: Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor
Allegro
Adagio non troppo
Allegro moderato

– P a u z ă –

G. Bizet: Arleziana, suita nr. 1 (prelucrare de Ludwig Sauer)
Nr. 1: Preludiu – Allegro deciso; Andantino; Tempo I
Nr. 2: Minuetto – Allegro giocoso
Nr. 3: Adagietto – Adagio
Nr. 4: Carillon – Allegretto moderato; Andantino; Tempo I

G. Bizet: Arleziana, suita nr. 2 (prelucrare de Fritz Hoffmann)
I: Pastorală – Andante sostenuto assai
II: Intermezzo – Andante moderato ma con moto
III: Menuet – Andantino quasi Allegretto
IV: Farandolă – Allegro deciso (Tempo di Marcia); Allegro vivo e deciso

 

FEDERICO CRISANAZ
– dirijor –

FEDERICO CRISANAZ a studiat compoziţia cu Daniele Zanettovich şi dirijatul cu Aldo Ceccato, Acél Ervin şi Giorgio Proietti; şi-a încheiat studiile dirijorale cu cele mai mari note în anul 2008 la Conservatorul de Muzică Benedetto Marcello din Veneia, după ce asistase şi un semestru la Hochschule für Musik und Theater Hannover, Germania, clasa de dirijat a lui Eiji Oue. El a studiat, de asemenea, compoziţia şi dirijatul la Academia de Vară de Mozarteum (Salzburg), la Accademia Chigiana (Siena) şi la cursurile de dirijat de la Orkney. A mai urmat în mod regulat şi cursurile Seminarului Bartók , unde a lucrat cu Zoltán Peskó şi Péter Eötvös; în plus a participat la numeroase cursuri de măiestrie , având astfel posibilitatea de a lucra cu ansambluri instrumentale precum Scottish Chamber Orchestra, Oesterreichisches Ensemble fuer Neue Musik, The Hebrides Ensemble, I Pomeriggi Musicali di Milano, Sofia Festival Orchestra şi orchestrele simfonice din Liepaja, Szeged, Cordoba şi Valencia, sub supravegherea Jorma Panula, Colin Metters, Timothy Reynish, Martyn Brabbins, Gianluigi Gelmetti, Stefan Asbury, Johannes Kalitzke, George Pehlivanian, János Fürst şi Hans Zender.
În 2010 el a fost selectat de către David Zinman să participe la un masterclass în Zürich, incluzând şi dirijarea orchestrei Tonhalle (din acelaşi oraş) într-un concert public; în 2009 a fost unul dintre cei opt finalişti la prima ediţie a Concursului Internaţional de dirijat Victor de Sabata.
Federico Crisanaz a mai susţinut concerte sau spectacole cu Orquestra Nacional do Porto, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, filarmonicile din Sibiu, Târgu-Mureş şi Satu Mare, orchestra Savaria din Szombathely (Ungaria), orchestre din Veneţia (Italia) ş. a. Cu un ansamblu de cameră Fondazione Teatro Lirico G. Verdi pe care l-a fondat în Trieste, a dirijat premiera italiană a versiunii camerale, realizate de Rankl, Eisler şi Stein, a Simfoniei a VII-a de Anton Bruckner.
În domeniul operei, alături de o vastă experienă acumulată în timpul mulţi ani petrecuţi în orchestra Operei din Trieste, decisivă a fost întâlnirea sa cu Maurizio Arena, de la care a preluat tradiţia veche şcoli italiene şi stilul autentic de a dirija operă. A dirijat opera Castelul lui Barbă Albastră, în Ungaria, la Festivalul Bartók , iar recent a debutat cu opera italiană La Traviata, la Cluj-Napoca. În calitate de dirijor asistent, a participat la realizarea spectacolelor cu Don Giovanni, Aida, Otello, La Bohème şi Tosca.
Federico Crisanaz s-a născut în Trieste, unde şi-a început şi educaia muzicală; a continuat să studieze vioara şi muzica de cameră la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, cu muzicieni de renume precum Halász Ferenc, Tátrai Vilmos, Devich Sándor, Rados Ferenc şi Kovács Dénes; în acelaşi timp, a continuat să aprofundeze repertoriul de trio cu pian, lucrând în Trio di Trieste, în Duino şi Siena (la Accademia Musicale Chigiana), formaţie cu care cântă destul de des în public. De asemenea, a mai participat la diverse master-class cu Franco Gulli, Miriam Fried, Pavel Vernikov, Yuri Gandelsman şi Alain Meunier, printre altele.
Federico Crisanaz a activat mult timp ca membru în Orchestra Operei de Cameră din Trieste (Fundaţia de Teatru Liric G. Verdi), unde a interpretat un repertoriu larg, atât liric cât şi simfonic.

 

ŞTEFAN CAZACU
– violoncelist –

S-a născut la data de 23 ianuarie 1994. A început studiul violoncelului la vârsta de 6 ani cu tatăl sau, violoncelistul Marin Cazacu. În iunie 2012 a absolvit cursurile Liceului de Muzică George Enescu din Bucureşti unde a studiat violoncelul cu Anca Vartolomei, iar din octombrie 2012 este student la clasa de violoncel a Universităţii de Muzică Bucureşti, avându-l ca profesor pe Răzvan Suma. Începând din anul 2004 până în prezenta participat la numeroase competiţii, câştigând de fiecare dată premiul I la toate olimpiadele naţionale de muzică, dar şi alte premii precum: Marele premiu la concursul naţional organizat de Palatul copiilor din Bucureşti (2005); 006 – Premiul I şi Lira de aur la Olimpiada naţională Suceava (2006); Premiul I şi Marele premiu la Concursul Internaţional George Georgescu – Tulcea (2007) Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen, Austria (2008); Premiul I şi Marele premiu la Concursul Internaţional de interpretare W. A. Mozart Târgovişte (2008); Premiul 2 la Concursul Internaţional Antonio Janigro (Croaţia) (2008); Premiul I şi Marele Premiu Paul Constantinescu Ploieşti (2009); Premiul I la Concursul Mihail Jora Bucureşti (2009); Premiul Orange România (2009); Marele Premiu Eurovision Young Musician Romania (2010); Premiul I la Concursul Drumul spre celebritate organizat de Radio Romania (2011);
A apărut în recitaluri la Bucureşti, Braşov, Sinaia, Râmnicu-Vâlcea, Sfântu-Gheorghe, Sibiu, Tulcea, Suceava, Cluj-Napoca, Iaşi, în emisiuni şi înregistrări radio şi Tv, în Olanda, Italia şi Israel.
A susţinut concerte cu orchestre din Arad, Braşov, Botoşani, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Târgovişte, Tg. Mureş, R. Vâlcea, Timişoara, Chişinău, Orchestra Radio Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *