Botoşănean ajuns caz de studiu la o univerisitate din Iaşi, după ce a fost diagnosticat cu un sindrom extrem de rar

eugen tarcoveanu chirurg iasiUn botoşănean operat în ultimii 12 ani de două tipuri de cancer este în atenţia specialiştilor de la Centrul de Oncogenetică din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, pentru depistarea riscului genetic de cancer în cazul membrilor familiei.

În vârstă de 60 de ani, bărbatul a fost diagnosticat cu cancer de sân, suferind o intervenţie extrem de dură de mastectomie totală, la Institutul Oncologic din Cluj. După ce a urmat curele de chimioterapie şi radioterapie, bărbatul s-a vindecat de cancerul mamar.

like facebookLa o serie de analize de rutină, bărbatul a descoperit însă că suferă şi de cancer de colon, fiind supus unei intervenţii la Clinica I Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”. În urma analizei istoricului medical al familiei, chirurgii au descoperit că bărbatul suferă de aşa-zisul cancer familial, având o predispoziţie genetică pentru cele două boli diagnosticate. „Interesant la acest caz este faptul că bolnavul a avut în familie, atât pe line maternă, cât şi paternă, rude de gradul I şi II cu cancer de sân, iar într-o generaţie s-a depistat şi un cancer de colon. Aşa ne-a dat seama că pacientul suferă de sindromul Lynch, o afecţiune foarte rară. În termeni populari, acesta este mai cunoscut sub denumirea de cancer familial”, a precizat prof. dr. Eugen Târcoveanu, medic primar la Clinica I Chirurgie a Spitalului „Sf. Spiridon”.


Chirurgul susţine că în această familie există un defect genetic, acesta ducând la apariţia cancerului de colon, dar se poate asocia şi cu tumori maligne din sfera genitală (sân, uter ovar). „Un astfel de caz este extrem de rar şi din acest motiv a fost luat în evidenţa Centrului de Oncogenetică de la UMF Iaşi. Investigaţiile care urmează a fi făcute vor urmări descendenţii acestei familii privind riscul genetic de a face cancer de colon sau de sân. Pacientul are doi copii – un băiat şi o fată, care urmează să fie testaţi pentru cele două afecţiuni”, a mai subliniat prof. dr. Târcoveanu.
Investigaţiile genetice le vor oferi tinerilor soluţiile terapeutice. „Dacă se va descoperi că au un risc crescut genetic de a dezvolta cele două boli, vor putea intra într-un program mai intensiv de screening pentru depistarea lor în stadii timpurii. La cea mai mică modificare, se poate interveni chirurgical, iar boala este ca şi vindecată”, a subliniat prof. dr. Târcoveanu. 

Sursa : Evenimentul Regional al Moldovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *