Ambasadorul Poloniei interpelat in cazul dorohoianului Claudiu Crulic

Ministrul Adrian Cioroianu a declarat, ieri, după ce l-a chemat in audienţă pe ambasadorul Poloniei de la Bucureşti, că autorităţile nu pot rămine indiferente la modul in care dorohianul Claudiu Crulic a fost tratat de Ambasada Romaniei la Varşovia sau de autorităţile poloneze. "Indiferent dacă Claudiu Crulic mai avusese condamnări sau dacă a fost certat cu justiţia, nu ne poate fi indiferent modul in care a fost tratat atit de autorităţile judiciare sau penitenciare din Polonia, cit şi de către secţia consulară a ambasadei Romaniei din Varşovia", a declarat ministrul de Externe Adrian Cioroinau. Ministrul a precizat că rezultatele cercetărilor intreprinse de autorităţile poloneze sunt de o importanţă majoră pentru definitivarea anchetei. Ministrul a declarat că in Polonia au fost demarate anchete ale procuraturii, dar şi o anchetă parlamentară. "Am insistat şi vom insista in continuare pe lingă autorităţile poloneze pentru elucidarea circumstanţelor in care s-a produs acest incident".

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Jacek Paliszewsk, a declarat că inţelege ingrijorarea presei romaneşti, subliniind că "este regretabil că un asemenea incident a avut loc in Polonia". Ambasadorul a informat că autorităţile poloneze investighează "foarte serios circumstanţele producerii incidentului", existind cel puţin trei anchete care se desfăşoară in paralel. Potrivit lui Paliszewsk, prima anchetă a fost iniţiată pe 10 februarie de procuratura din Cracovia, iar celelate două anchete au fost demarate recent, una de Curtea de Justiţie din Cracovia şi o alta de către autorităţile responsabile pentru penitenciare. "Nu ştiu foarte multe despre ancheta parlamentară care este in curs, dar, potrivit presei poloneze, numeroşi parlamentari şi-au exprimat preocuparea pentru acest caz", a declarat diplomatul polonez, subliniind că lucrurile trebuie mai intii clarificate şi apoi trase concluziile. "Nu are sens să tragem concluzii şi să facem acuzaţii fără o anchetă riguroasă", a spus ambasadorul polonez.

Anchetă declanşată şi de Comisia Europeană

Cazul dorohoianului, lăsat să moară de foame intr-o inchisoare din Polonia, a ajuns in atenţia Comisiei Europene. Organismul de la Bruxelles analizează in prezent acest dosar, după cum a anunţat un purtător de cuvint al Comisiei.

Claudiu Daniel Crulic fusese arestat la 30 noiembrie 2007 impreună cu prietena sa pentru că ar fi furat portofelul unui judecător. In inchisoare, Crulic a susţinut că este nevinovat şi a intrat in greva foamei. El a decedat in 18 ianuarie, la patru zile după ce un tribunal decisese hrănirea sa prin perfuzii. Familia Crulic intenţionează să dea in judecată autorităţile poloneze şi Ministerul roman de Externe

Convertor Valutar

Meteo