Comisia de anchetă de la Spitalul Judeţean a prezentat, miercuri, concluziile de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie, în urma acuzelor aduse de medicul neonatolog Eugen Prăjinariu la adresa unor asistente.
Potrivit preşedintelui comisiei de cercetare administrativă, Ioan Asaftei, director de îngrijiri la Spitalul Judeţean, doi medici de la Maternitate vor fi cercetaţi, în continuare, de Colegiul Medicilor, trei asistente ajung în faţa Comisiei de disciplină, iar alte câteva cadre medicale la Consiliul etic al spitalului. Urmează ca după cercetările făcute de comisiile respective să se propună sau nu alte sancţiuni.
Reprezentanţii comisiei au ţinut să precizeze că mare parte a acuzelor aduse public de medicul Prăjinariu cadrelor medicale s-au confirmat.
” După cum am mai anunţat, s-a decis schimbarea locului de muncă a unei asistente într-o zonă în care responsabilităţile profesionale nu implică lucrul direct cu nou născuţii fără supraveghere. Comisia a recomandat dirijarea a două cazuri noi către Consiliul etic al spitalului, care are atribuţii specifice în acest sens, fiind vorba de transferul acelui copil între Botoşani-Iaşi„, a spus Asaftei.
Comisia de ancheta susţine că se confirmă, de asemenea, acele disfuncţionalităţi în pregătirea saloanelor pentru preluarea mamelor după operaţie, invocându-se cantitatea insuficientă de lenjerie care să permită echiparea paturilor în avans şi lipsa de personal. Asaftei a mai enumerat câteva din deficienţele constatate în timpul cercetării, respectiv lipsa unor proceduri care să coordoneze activitatea comună atât a secţiilor Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, fapt care generează tensiuni şi conflicte, cu efecte negative în calitatea actului medical, precum şi neinformarea şefului ierarhic direct asupra problemelor sesizate ca impedimente în desfăşurarea activităţii, neconsemnarea în scris a incidentelor din activitate şi a persoanelor responsabile.
„Sunt probleme de natură profesională care merg spre Colegiul medicilor, probleme de natură disciplinară care merg în Comisia de disciplină, unde se vor lua măsuriel cuvenite şi mai avem probleme de natură etică, care vor fi judecate de Consiliul de etică. Este bine că aceste lucruri s-au spus, că am făcut o radiografie a situaţiei de acolo. Sper ca persoanele care s-au făcut vinovate într-o măsură mai mare sau mai mică de nerespectarea unor sarcini de serviciu să poată să ia aminte că acestea nu pot fi tolerate şi sper ca stare de disciplină şi nivelul de instruire profesională să se menţină la nivelul cu care Maternitatea Botoşani ne-a obişnuit. Toate aspectele sesizate nu au caracter general„, a spus managerul Viorel Iliuţă.