Sindicatele locale din învăţământ acuză faptul că mai multe primării nu au alocat bani prin buget pentru achitarea drepturilor salariale câştigate de profesori în instanţă. Prima tranşă de bani pe acest an trebuie achitată la lichidarea lunii februarie, însă, potrivit semnalelor din teritoriu, spun reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, unele primării nu au prins niciun leu la acest capitol. Sindicatele au solicitat sprijinul Ministerului Educaţiei, dat fiind faptul că şi în ţară au fost semnalate astfel de situaţii.
„Aceste fonduri trebuie alocate de fiecare primărie, câte un sfert la sfârşitul fiecărui semestru. Din păcate, semnalele din teritoriu arată că sunt multe cazuri în care consiliile locale au acordat aceste tranşe, în valoare de 25% din hotărârile judecătoreşti, în mod inegal. Sunt multe şcoli care nu au pentru primul semestru bani. S-au alocat zero lei şi zero bani. Ordonanţa de Guvern trebuie respectată de toată lumea şi prevede modul de alocare a drepturilor băneşti pentru tot sistemul bugetar„, a declarat Iuliana Nacu, liderul SIP Botoşani.
Angajaţii din învăţământ care şi-au câştigat drepturile salariale în instanţă vor primi banii în tranşe, până în 2016. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, se va realiza astfel: in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu. În al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, urmând ca in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie sa se plateste 25% din valoarea titlului executoriu. De asemenea, in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, iar in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.
Dragi sefi de la sindicate, publicati lista primariilor, numele primarilor si partidul din care fac parte pentru a sti si noi cine sunt vinovatii. Asa, la modul teoretic, e ca la mine la stana. Nimeni nu stie cine n-a muls-o pe oaia nazdravana.