Deputatul liberal Costel Şoptică a depus, luni, un amendament la proiectul de lege aprobat de Guvern privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea. Şoptică, care a fost ales în Colegiul Darabani, solicită eliminarea de pe anexa privind instanţele care vor fi desfiinţate a Judecătoriei Darabani.
De altfel, parlamentarul PNL a făcut, luni, o declaraţie politică în Parlament prin care îşi manifestă dezacordul faţă de desfiinţarea instanţei de la Darabani.
Reforma Justiţiei este una dintre principalele preocupări ale Guvernării USL, ale Partidului Naţional Liberal, considerată o piatră de temelie a statului de drept.
Restructurarea sistemului judicar naţional, la fel ca şi în alte state ale Europei de Vest şi de Nord, a dus la creionarea unei noi hărţi a instanţelor din ţară. Pe de altă parte, valul de transformări este grevat de constrângerile dictate de criza economică, astfel că s-a ajuns la concluzia că instanţele de mai mari dimensiuni pot face faţă mai bine constrângerilor financiare şi fluctuaţiei numărului de judecători şi de cauze.
Ministerul Justiţiei a propus desfiinţarea a 30 de judecătorii, printre care şi cea din Darabani, judeţul Botoşani, cu scopul de a eficientiza activitatea instaţelor din România.
Situaţia Judecătoriei Darabani este complexă, iar propunerea Ministerului Justiţiei trebuie analizată cu maximă atenţie. Raportul „Sisteme judiciare din Europa: Eficienţa şi calitatea justiţiei” elaborat de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ), ediţia 2012, atrage atenţia că accesul la justiţie nu poate fi limitat la resursele financiare, ci este de asemenea legat de accesul geografic la justiţie. De altfel, şi criteriile luate în calcul de Ministerul Justiţiei la stabilirea instanţelor ce se desfiinţează vizează posibilităţile financiare ale populaţiei arondate acestor judecătorii.
În cazul Darabani, este nevoie de o analiză mai atentă. Comisia Naţională de Prognoză plasează salariul mediu din judeţul Botoşani la finalul clasamentului naţional, devansând, potrivit statisticilor, numai judeţele Bihor, Harghita şi Covasna (Proiecţia principalilor indicatori economico– sociali în profil teritorial până în 2017).
Desfiinţarea Judecătoriei Darabani ar afecta serios populaţia din zonă, pentru care accesul la justiţie ar putea fi drastic limitat din cauza distanţelor mari pe care oamenii ar trebui să le parcurgă până la cele mai apropiate instanţe din judeţ. Situaţia devine şi mai grea, dacă ţinem seama de faptul că Darabani are jurisdicţie pe zona cea mai îndepărtată de reşedinţa de judeţ. Pe de altă parte, s-au constatat cazuri când oamenii au venit pe jos şi câte 15 km ca să ajungă la Judecătoria Darabani. Dacă se desfiinţează această judecătorie, oamenii ar trebui să străbată distanţe duble, iar pentru locuitorii din zonele de graniţă ar deveni o problemă şi mai mare să ajungă la alte instanţe.
De altfel, tocmai graniţa pe care Judecătoria Darabani o are cu state extracomunitare, Republica Moldova şi Ucraina, o face extrem de importantă în cadrul sistemului judicar naţional. Experienţa pe care a dobândit-o în cauze specifice traficului de graniţă este extrem de preţioasă în derularea cu maximă eficienţă a actului de justiţie. Mai mult, distanţa mult mai mică faţă de graniţă permite intervenţii rapide din partea procurorilor şi judecătorilor de la Darabani.
Pe de altă parte, managementul Judecătoriei Darabani şi-a dovedit eficienţa în cursul ultimilor 20 de ani, pentru că atât judecătoria, cât şi parchetul au sedii modernizate, astfel încât ele să corespundă cerinţelor unor astfel de instituţii.
De altfel, în jurul Judecătoriei Darabani s-a creat o comunitate de specialişti care s-ar distruge prin desfiinţarea instanţei. În plus, costurile bugetare ar creşte corespunzător prin mutarea acestor specialişti în alte localităţi, la alte instanţe, pentru că cheltuielile cu transportul şi chiriile personalului judiciar sunt suporate de către bugetul de stat.
În aceste condiţii, desfiinţarea Judecătoriei Darabani, precum şi a Parchetului de pe lângă această judecătorie, va avea impact negativ semnificativ asupra procesului de justiţie din zonă.
Personal, ca deputat de Botoşani, voi depune toate eforturile să conving Ministrul Justiţiei şi pe ceilalţi parlamentari de necesitatea menţinerii judecătoriei la Darabani, pentru că avantajele păstrării instanţei aici depăşesc cu mult economiile pe care bugetul statului le-ar face prin renunţarea la Judecătoria Darabani.
Costel Şoptică,
Deputat PNL Botoşani