O activitate de informare şi instruire a preşcolarilor, pe linia situaţiilor de urgenţă , sub egida „Ziua Europeană a numărului de urgenţă 112”, a avut loc astăzi la Grădiniţa nr. 4 Botoşani – structură a Şcolii Gimnaziale ,,Sfânta Maria” Botoşani, în cadrul proiectului ,,Focul- prieten şi duşman!”.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă ,,Nicolae Iorga” Botoşani, căpitanul Dan Bulat, plutonier Cristina Lupu , le-a explicat copiilor că ziua de 11 februarie este declarată,,Ziua Europeană a Numărului unic de urgenţă 112”, introdus de Uniunea Europeana care poate fi apelat din toate statele membre.
Copii au înţeles că 112 este numărul unic de urgenţă care poate fi apelat în toate cazurile în care incidentele au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii şi necesita intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei, că este gratuit, că poate fi apelat de pe orice telefon, fix sau mobil, în România şi în întreaga Uniune Europeană şi că persoana care apelează 112 trebuie sa aibă în vedere anumite reguli.
Copii au mai înţeles că apelarea abuzivă a acestui număr poate costa viaţa unui semen aflat în pericol şi că toate convorbirile efectuate în sistemul 112 sunt înregistrate.Reprezentanţii ISU le-au mai prezentat preşcolarilor filmuleţe cu caracter tehnico-educativ în domeniul apărării împotriva incendiilor: ,,Cum să prevenim incendiile”, ,,Nu vă jucaţi cu focul!” , ,,Ce facem în caz de incendiu?”, ,,Cum să ne protejăm de foc?etc.
Preşcolarii au fost atît de plăcut impresionaţi de filmuleţele prezentate, de mijloacele de dotare ale pompierilor,de echipamentele specifice moderne, eficiente şi performante folosite în acţiunile de salvare, în intervenţiile desfăşurate în urma unor accidente sau fenomene distrugătoare, punând mereu întrebări, iar pe chipurile lor se vedea mulţumirea, în semn că au înţeles. Reprezentanţii ISU le-a explicat cu detalii pe înţelesul lor rolul pompierilor dar şi a mijloacelor din dotare în situaţiile de urgenţă
„Nu de puţine ori am auzit, încă din copilărie ,,Nu vă jucaţi cu focul!”.E bine cunoscută importanţa focului dar şi puterea lui mistuitoare. A-i învăţa pe copii despre foc e primul pas în a le salva viaţa.Iar cănd acţiunile dascălilor sunt conjugate cu ale părinţilor şi pompierilor, rezultatul e mai puternic.Aşa că nu ne rămîne decît să aducem calde mulţumiri reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă ,,N.Iorga” Botoşani, care au contribuit la îmbogăţirea cunoştinţelor copiilor privind folosirea numarului unic de urgenţă 112, principalele reguli de prevenire şi stingere a incendiilor în grădiniţă şi la domiciliu, efectele incendiilor asupra vieţii şi sănătăţii oamenilor şi bunurilor materiale, sursele de aprindere şi modul de comportare în caz de incendiu. ajutîndu-i să înţeleagă mai bine în ce măsură focul ne este prieten şi duşman”, declară prof. Marius Cristian Gherasim, directorul unităţii, prezent la activitate.