Terorist căutat de 15 ani la Flăminzi

Primul atentat cu bombă artizanală din Rominia, inregistrat la Flăminzi, in vara anului 1993, căruia i-a căzut victimă Petronela Călin, se va prescrie anul acesta. Asta pentru că anchetatorii nu au reuşit să-l prindă pe cel care a ticluit bomba. Nu se ştie nici cine a fost ţinta şi nici care a fost mobilul atentatului. Se bănuie doar că a fost o răzbunare. La aproape 15 ani de la explozie, părinţii fetei ucise in deflagraţie trăiesc cu sentimentul că autorităţile nu au făcut tot posibilul pentru aflarea adevărului.

Pe 1 august 1993, in curtea familiei Călin din Flăminzi a fost găsită o sacoşă ponosită cu o piine, o sticlă de jumătate de litru de vodcă, o pungă cu bomboane şi un aparat de radio marca Duo. La inceput, proprietarul casei, Mihai Călin, a crezut că sacoşa e a unui localnic, "Imi amintesc şi acum – era duminică dimineaÅ£a şi am crezut că cel care a venit cu ea a mers la biserică", spune Mihai Călin. Trei zile a stat sacoşa agăţată intr-un cui, pină pe 3 august, cind una dintre fiicele proprietarului, Petronela, care abia implinise 20 de ani, a avut curiozitatea să vadă dacă radioul funcÅ£ionează. Tinăra urma să se mărite peste o lună şi jumătate, dar nu a mai apucat să-şi vadă visul cu ochii. A băgat cablul de alimentare in priză şi s-a produs explozia. Suflul a fost atit de puternic incit trupul i-a fost aruncat la ciÅ£iva metri şi a rămas incastrat intr-un perete. IniÅ£ial, anchetatorii au crezut că a fost vorba de explozia unei butelii de aragaz, dar ulterior criminaliştii au găsit urme de explozibil. După proporÅ£iile deflagraÅ£iei, poliÅ£iştii au avansat ipoteza că incărcătura a fost formată din două tuburi de TNT, circa 300 de grame, ascuns in locaşul bateriilor. Considerat omor deosebit de grav, cazul a fost in atenÅ£ia procurorilor şi a poliÅ£iştilor.

Cercetările nu au dat rezultat

Circa 1.000 de persoane au fost audiate şi 25 au fost considerate suspecte. Au fost ridicate zeci de probe şi s-a mers pe orice amănunt care părea important. Dosarul a ajuns in atenţia Inspectoratului General de Poliţie, fiind inclus in categoria "AN-urilor" celebre, dar nici intervenţia criminaliştilor bucureşteni nu a dus la descoperirea autorului. Nu se ştie nici măcar de unde a făcut rost de explozibil şi nici unde a realizat bomba. S-a vehiculat că ar putea fi vorba de un fost militar sau miner, singurele domenii in care se folosea explozibil, dar nici aceste verificări nu au dat rezultat. "Este clar că a intenţionat să ucidă toată familia pentru că dacă vroia să mă omoare doar pe mine, mă aştepta pe drum, intr-o noapte, şi imi dădea in cap. Am bănuit pe cineva, dar fără probe nu faci nimic. Intre timp s-au stins şi aceştia din viaţă, unul cite unul", mai spune Mihai Călin.

Anchetatorii recunosc că au fost comise erori

La aproape 15 ani de la explozie , anchetatorii nu exclud posibilitatea ca la vremea respectivă să se fi făcut anumite erori. Erori prin prisma tehnicilor actuale. "Dosarul a fost verificat ultima dată in februarie. Ştiu că la un moment dat s-a vorbit şi despre un posibil suspect. Să nu uităm că in 1993 mijloacele tehnice de investigaÅ£ie erau cu totul altele. Se lucra după anumite metode care acum sunt depăşite. Ce s-a făcut atunci a fost maximum posibil pentru vremea aceea", a declarat procurorul Vasile Şelaru din cadrul Parchetului de pe lingă Tribunalul Botoşani. Anchetatorii vor aştepta pină pe 3 august, dată la care se implineşte termenul de prescripÅ£ie a faptei, zi in care vor emite o decizie in baza căreia dosarul "Explozia" va fi inchis. Aparent, aşa stau lucrurile din punct de vedere legal, insă dincolo de toate cele scrise sau nepovestite, un singur aspect este clar a€” o tinără care avea toată viaÅ£a inainte, a murit nevinovată, iar criminalul ar putea fi şi acum in libertate.