Sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu a găzduit, duminică, nu întâmplător de ziua fostului conducător al ţării, Nicolae Ceauşescu, cartea „Patria copilăriei mele” a autoarei Maria Baciu. La eveniment au luat cuvântul directorul teatrului, Traian Apetrei, muzeograful Gheorghe Median care a scris şi postfaţa cărţii, profesorul Dumitru Ţiganiuc, dar şi, din public, fostul lider al Sindicatului Învăţământului Preunversitar Botoşani, Maria Ţiprigan. În sală s-au aflat şi foarte mulţi dintre cei cu care Maria Baciu a colaborat la Clubul Educatorul pe care ea l-a înfiinţat cu câţiva ani în urmă la SIP Botoşani, dar şi oameni de cultură ai locului, Eugen Hruşcă, Mircea Oprea, Radu Căjvăneanu, Constantin Bojescu etc.
Autoarea a ţinut să sublinieze faptul că această carte a fost scrisă dintr-o supărare şi a terminat-o în 3 săptămâni. „Aceasta carte a venit dintr-o supărare, un şef de pe aici m-a supărat atât de tare, încît mergem spre casă cu lacrimi în ochi şi am început să mă întreb care a fost patria pentru mine, dacă asta de acum nu, nici aia de atunci, şi aşa mi-a venit în minte titlul. Am scris cartea în ianuarie anul trecut în trei săptămâni”, a spus autoarea.
Cartea este povestea unui copil, numit de autoare Tinel, deşi personaj de poveste pentru cei mari, copilul există în realitate. „Eroul meu este un copil, mă aflam acum mulţi ani la şcoala din Blândeşti, la cancelarie şi au venit părinţii lui care au spus: nu dau copilul la facultate, dacă nu-i daţi mai departe bursă, altfel mai bine creştem o vacă. Copilul trebuie ascultat, trebuie lăsat să aleagă, înţeles”, mai spus autoarea. De altfel, în prefaţa cărţii, tot ea povesteşte o întîmplare despre copilul care a ajuns eroul cărţii sale. Povestea acestuia a găsit-o într-un caiet dintr-o bibliotecă şcolară, caietul conţinând mărturisiri impresionante ale adolescentului despre perioada neagră a istoriei noastre, despre comunism.
„Cartea este a unui om implicat că rostul scriitorului nu este doar de a scrie cărți ci să și consemneze. Maria Baciu e un scriitor adevărat al acestui oraș, un om care, și pentru că a lucrat cu copiii, e mai interesată de acest aspect”, a spus Gheorghe Median, muzeograf la Muzeul de Istorie Botoşani.
Profesorul Dumitru Ţiganiuc a făcut şi el o descriere a cărţii „Această lume plină de contraste o reliefează subtil şi discret, pentru ca ochiul naiv al copilului să rămână aşa şi să nu devină dintrodată matur. Am trăit şi eu o copilărie destul de frumoasă şi destul de plină de nori, dar am ieşit mai maturi, cu carte şi nu spun că acum nu se învaţă, se învaţă şi acum, dar atunci nu se învăţa de frică, ci din dorinşa de a ştii carte”. Cartea lansată duminică costă 10 lei şi a fost tipărită la editura Geea.
Cu tot respectul, sincere felicitari doamnei MARIA BACIU, domnului GHEORGHE MEDIAN, domnului director TRAIAN APETREI si tuturor celorlalti implicati in acest moment cultural festiv!