Şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, Bogdan Buliga, a atras atenţia directorilor de şcoli asupra consecintelor la care se supun profesorii atunci când primesc bunuri de la părinţi sau elevi. Acesta a fost invitat la şedinţa organizată de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean cu directorii de şcoli şi urmare a incidentelor care au avut loc în mai multe şcoli din ţară, când profesorii au solicitat bani de la elevi fie pentru fondul clasei, fie pentru „atenţii”. El le-a transmis profesorilor că va fi alături de ei, însă, dacă vor săvârşi fapte, va fi alături de Parchet.
„Simpla promisiune face ca fapta să fie consumată. Este foarte important când sunteţi într-o astfel de situaţi ca singurul mod de a rezolva să refuzaţi orice fel de iniţiativă a persoanelor care vin la dv. În situaţia în care în care aceştia insistă, să sesizaţi superiorii dv. şi organele de poliţie. Trebuie să ştiţi că sunteţi asimilaţi funcţionarilor publici. Nu aveţi voie să primiţi sume de bani, bunuri valorice. Nu ne referim la un buchet de flori sau la o cutie cu cafea. Ne referim la bunuri cu valoare şi nu are rost să facem paranteză şi să mergem la acele zile de 8 martie, când profesorii primesc plicuri cu bani sau bijuterii„, a spus şeful SJA.
Bogdan Buliga susţine că în principal cei vinovaţi sunt părinţii, întrucât ei sunt cei care iniţiază de cele mai multe ori acţiunea de „coletă”.
„Se face acel comitet de părinţi şi primul lucru care îi interesează este să mulţumească profesorul financiar şi nu cât învaţă copilul lor”, a adăugat şeful SJA.
El a spus că nu au fost semnalate oficial cazuri de mită în învăţământul botoşănean.