Legea votului uninominal, adoptata marti in Camera Deputatilor

Noul proiect de lege referitor la introducerea votului uninominal a fost adoptat marti in procedură de urgenţă in Camera Deputaţilor, aceasta fiind camera decizională. 231 de deputaţi au votat pentru, 11 au votat contra şi 18 s-au abţinut.

Potrivit proiectului, votul va avea loc intr-un singur tur de scrutin, in colegii uninominale al căror număr va fi egal cu numărul senatorilor şi deputaţilor.

Astfel, fiecare partid va propune cite un singur candidat intr-un colegiu, iar cel care va obţine 50% plus 1 din voturi ciştigă automat mandatul. Dacă nimeni nu obţine acest scor, voturile vor fi repartizate proporţional la nivel naţional, partidelor.

O noutate ar fi pragul electoral alternativ. Mai exact, dacă un partid nu obţine necesarul de 5% pentru a intra in Parlament, va fi totuşi reprezentat dacă va ciştiga majoritatea in şase colegii de deputaţi şi cinci de senatori. Potrivit proiectului numărul de parlamentari va rămine neschimbat.

Deputaţii au acceptat la votul pe articolele legii privind votul uninominal, ca delimitarea colegiilor să se facă de către o comisie parlamentară şi să fie adoptată prin Hotărire de Guvern, la 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii.