Anul 2014 debutează cu noutăţi în sistemul de învăţământ, prin modificarea Legii Educaţiei Naţionale, a declarat Mihaela Huncă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Astfel, durata învăţământului obligatoriu a crescut de la zece ani la 11 ani. Pe lângă cei zece ani de studiu obligatoriu care erau până în prezent, s-a introdus şi clasa pregătitoare în sistemul de învăţământ obligatoriu.
„Învăţământul obligatoriu este format din clasa pregătitoare, clasele I-VIII şi clasele IX-X. Un alt beneficiu al ordonanţei este acela că s-a acordat dreptul absolvenţilor învăţământului profesional să continue studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă, ei putând prin Legea 1 să-şi continue studiile doar la frecvenţă redusă sau fără frecvenţă„, a spus inspectorul general al IŞJ.
De asemenea, prin adoptarea Ordonanţei de Ugenţă privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale se aduc precizările privind evaluarea copiilor de clasă pregătitoare, lucru care nu era reglementat în lege. Astfel, prin ordonanţă se specifică că elevii de la clasa pregătitoare nu vor fi evaluaţi nici prin note, nici prin calificative. Se menţine, de asemenea, durata de studiu de patru ani pentru ciclul gimnazial şi liceal.
„Prin Legea 1 ar fi trebuit ca pentru învăţământul gimnazial să se mărească durata cu un an, adică clasa a IX-a să treacă la învăţământul gimnazial. Acest lucru ar fi dus la perturbăriu multiple, astfel încât salutăm această idee, şi anume aceea de a se păstra patru ani la gimnaziu, patru la liceu”, a adpugat Mihaela Huncă.
Se acordă tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi elevilor din învăţământul profesional: în prezent, se asigură tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun doar pentru elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal, creându-se o situaţie discriminatorie pentru elevii din învăţământul profesional.
Se reglementează şi calendarul de introducere a noilor forme ale examenului de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, începând cu generaţiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, în anul şcolar 2015 – 2016.
Se extinde cadrul legal pentru subvenţionarea costurilor aferente frecventării liceului şi pentru elevii din mediul urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate: legislaţia actuală prevede posibilitatea sprijinirii financiare în vederea continuării studiilor liceale doar pentru elevii din mediul rural.
Se extinde de la 3 la 6 ani dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învăţământul preuniversitar, pe baza rezultatelor obţinute la concursul de titularizare: cadrele didactice netitulare calificate, care au participat în ultimii 6 ani la concursul naţional unic de titularizare, au obţinut cel puţin nota/media 7 şi au ocupat un post/catedră, au posibilitatea de a deveni titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar, după parcurgerea unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
One thought on “Vezi modificările aduse sistemului de învăţământ, în 2014”