Preşedintele Consiliului Judeţean a făcut un bilanţ al activităţii sale pe anul 2013. Florin Ţurcanu susţine că a reuşit să aducă în judeţul Botoşani cei mai mulţi bani pe proiecte dintre toate judeţele din Moldova. El a adăugat, de asemenea, că pentru prima dată la nivelul judeţului Botoşani, toate drumurile judeţene sunt împietruite, iar cele asfaltate au fost plombate.
„Am reuşit să avem cel mai curajos program, să asfaltăm la anul peste 130 de kilometri de drum judeţean împietruit. În acelaşi timp, pregătim proiecte să putem reabilita şi drumurile carte sunt asfaltate de mulţi ani şi starea lor nu este acceptabilă”, a spus Florin Ţurcanu.
Potrivit şefului CJ, s-au investit 3,3 milioane euro în drumul Fundul Herţii – Racovăţ, 3,1 milioane euro vor fi investiţi pentru reabilitarea Complexului Monahal Coşula, 7,7 milioane euro în drumul Cristineşti-Suharău-Oroftiana şi 2,3 milioane euro în drumul Pădureni-Coşula-Buda. De asemenea, s-a modernizat drumul de la Mihălăşeni.
Ţurcanu a vorbit şi de proiectele începute pe vremea lui Mihai Ţâbuleac şi finalizate de el, respectiv reabilitarea Casei Ventura, a Casei Ciomac, însă fonduri suplimentare au fost băgate şi la Spitalul Judeţean. Ţurcanu a făcut referire la la proiectul de modernizare a reţelei de apă şi canalizare din judeţ, de 102 milioane euro.
„Am preluat un prpgram de mpdernizare a aducţiunii de apă şi canalizare la nivelul judeţului, dar era cum aţi pune dv. la o casă cu stuf şi fără uşi un buchet de flori în vârful casei. Societatea era cu datorii mari, 120 miliarde lei vechi şi cu venituri fictive de 120 miliarde lei. Peste 60 de miliarde erau venituri fictive. Nu aveau partea de cofinanţare asigurată, în valoare de 7 milioane de euro. Am avut multe discuţii şi am reuşit să convingem BERD-ul să ne dea această cofinanţare”, a menţionat şeful CJ.
El a spus totodată că se pregăteşte cel mai curajos prpgram de 556 milione euro privind extinderea reţelei de apă şi canalizare în localităţile cu peste 2000 locuitori.
„În etapa a doua, vor intra localităţile sub 2000 locuitori, iar până în 2020 să reuşim să avem apă şi canal la nivelul judeţului Botoşani”, a mai spus Ţurcanu.